Charles Billich hrvatskoj javnosti, ne dirajte HOS-ovu ploću

Ovih dana u Hrvatskoja je ponovo aktualizirano pitanje skidanja HOS-ove ploće u Jasenovcu zabog kako se navodi teksta "Zad dom spremni". Iz dijaspore se oglasio i ugledni umjetnik Cherles Billich.

Oporba ali i dio koalicijskih partnera  u Plenkovićevoj Vladi želi da se ploća skine. Predsjednik HNS-a i potpredsjednik Vlade  Predrag Štomar ovih dana traži od premijera Plenkovića zamijenu HOS-ove ploće. HNS je uputio i otvoreno pismo  Udrugi 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine.

Događanja oko HOS-ove ploće odjeknula su i u krugovima hrvatske dijaspore. Iz Sydnaya se oglasio ugledni umjetnik hrvatskih korijena  Charles Billich, poslao je kratko pismo hrvatskoj javnosti u kojem stoji:

Poruka Charlesa Bilicha

Ja, Charles Billich, iz Sydneya, Australija, poručujem hrvatskoj javnosti da stojim u potpori borbe protiv skidanja HOS-ove ploče te se ovim putem obraćam hrvatskim braniteljima Domovinskog rata da ću osobno platiti za spomenik i ploču žrtvama komunizma i Domovinskog rata, po mom nacrtu, samo mi nađite mjesto gdje će se spomenik i ploča moći podići.  (Charles Billich, 30. kolovoza 2017)

Milijan Brkić, protiv skidanja HOS-ove ploće


Oko spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a postavljene u Jasenovcu, već se ranije izjasnio,  ponovno se oglasio i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić. Poručio je da ne ruši premijera Plenkovića te je ponovio svoje stajalište o spomen-ploči.

Niti HDZ, a ni ja osobno, ne relativiziramo, niti veličamo simbole niti jednog totalitarnog režima i odavno smo ih osudili. To je već odavno svima jasno, kao što je jasno tko su Ti koji u dnevnopolitičke svrhe izvlače ploče i simbole s ciljem stvaranja histerije i dizanja tenzija koje samo štete Hrvatskoj (...) A zlonamjerne teze o rušenju Andreja Plenkovića su ravne bajkama braće Grimm, rekao je Brkić koji je početkom devedesetih počeo kao običan vojnik, da bi na kraju postao zapovjednik legendarne policijske postrojbe Alfe koja je dala veliki obol na svim najtežim ratištima tijekom oslobađanja Hrvatske.

Brkić je prethodno izjavio Večernjem listu da branitelji iz HOS-a imaju veze s ustaštvom koliko neki, koji su zadnjih dana vrlo glasni, imaju veze s hrvatstvom. “Ti nikada nisu ni željeli Hrvatsku, ne samo da je nisu željeli, već su i radili protiv njene slobode i neovisnosti”, kazao je Brkić. (narod.hr)

Plenković, Vlada će zamijeniti ploću na zakonit način

Vlada je nadomak rješenju za spomen-ploču poginulim hrvatskim braniteljima - pripadnicima HOS-a, postavljenoj u Jasenovcu. Premijer Plenković je uoči sinočnjeg Dnevnika HRT-a potvrdio da će ploća biti zamijenjena na zakonit način. Prikupljaju se mišljenja svih relevantnih tijela, institucija i zainteresiranih udruga.

O najavljenoj zamjeni spomen-ploče u Jasenovcu, ministar uprave Lovro Kuščević razgovarao je u Banskim dvorima s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Uoči razgovora izjavio je da njegovo ministarstvo prikuplja sva relevantna mišljenja - od državnih tijela do znanstvenih institucija i građanskih udruga, te će zatim Vladi predložiti zakonsko rješnje. Do sada su, rekao je Kuščević, prikupili 95% traženih mišljenja i sugestija.

HNS, srpska i talinjanska manjina traže skidanje teksta sa HOS-ove ploće u Jasenovcu

 

HOS-ova ploća u Jasenovcu

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine u ponedjeljak je u Osijeku vrlo opasnima ocijenio izjave potpredsjednika Vlade Predraga Štomara, potpredsjednika Sabora Furija Radina (talijanska manjina u Vladi) i saborskog zastupnika Milorada Pupovca (srpska manjin u Vladi) u kojima
govore da su obilježja HOS-a, koje su bile legalne postrojbe Oružanih snaga RH, fašističke oznake.

HNS (koalicijski partner u Plenkovićevoj vladi) je u otvorenom pismu predsjednika Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine Đuru Glogoškog zamolio da ne izvrće njihove riječi i stavove,
poručivši da nikada ni jednog hrvatskog branitelja nisu nazvali fašistom, kao i da im nije sporan HOS, već pozdrav "Za dom spremni" koji, kako ističu, treba u najkraćem mogućem roku ukloniti sa spomen-ploče postavljene u Jasenovcu.

Uz dužno poštovanje prema vama i svim hrvatskim braniteljima koji su zaslužni za stvaranje samostalne hrvatske države imamo potrebu reagirati na vaše izjave, kao stranka čiji članovi su također bili sudionici Domovinskog rata te su i danas pozvani braniti dignitet svoje zemlje, stoji u pismu HNS-a Glogoškom.

Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja kao što ni građani ne zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak - uklanjanje natpisa "Za dom spremni" na ploči u Jasenovcu u najkraćem mogućem roku, poručuju iz HNS-a.

Za Hrvatsku je danas glavna tema, ističe HNS, hitna provedba "kvalitetne obrazovne reforme s kojom uskoro krećemo i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak". HNS je postigao dogovor s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem te očekujemo da se taj dogovor i poštuje, navode.
Dodaju da stranka cijeni i poštuje svakog hrvatskog branitelja te da su za HNS svi hrvatski branitelji jednako vrijedni i jednako zaslužni za stvaranje hrvatske države, bez obzira na to u kojoj su se postrojbi borili.

Nikada ni jednog hrvatskog branitelja nismo nazvali fašistom te vas molimo da ne izvrćete naše riječi i stavove, dovodivši time u zabludu hrvatsku javnost, poručuju Glogoškom.

Svakom obrazovanom čovjeku danas je jasno da je pozdrav "Za dom spremni" nastao u vrijeme diktature Ante Pavelića te je jednak nacističkom pozdravu "Sieg Heil" pod kojim su ubijeni milijuni nedužnih ljudi. Cijeli je svijet osudio taj zločinački režim i fašističke pozdrave, pa tako i mi, tu nema dileme za nikoga. Stoga ne vidimo zašto smatrate naše inzistiranje za micanjem tog pozdrava s ploče u Jasenovcu opasnim, dodaje HNS u otvorenom pismu Glogoškom.

Nepošteno je prema poginulim braniteljima koji su dali svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku da njihova žrtva bude u sjeni neprihvatljivih ideoloških pokliča i poruka. Domovinski rat vodio se za slobodnu i demokratsku Hrvatsku i svaka žrtva u toj borbi zaslužuje poštovanje i dignitet, a ne da ju se koristi za ideološka prepucavanja, zaključuje HNS.

HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.