Dijaspora iz Salzburga: Stvorite nam povratničko ozračje

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uoči trilateralnog sastanka u Salzburgu susrela se s predstavnicima hrvatske dijaspore u tom gradu. Susret je održan u prostorijama tamošnje Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca, na čijem je čelu franjevac Zlatko Špehar.

"Radost svakog Hrvata, a nas je u saveznoj pokrajini Salzburg oko 15 000, velika je kada u goste dođe predsjednica države. Drago nam je da nas niste zaobišli, jer to je potvrda onoga što ste rekli u svom inauguracijskom govoru da želite biti predsjednica svih Hrvata i o svima voditi brigu", naglasio je fra Zlatko.

Napomenuo je kako na nedjeljne svete mise u Salzburg i osam podružnica dolazi oko 1700 hrvatskih vjernika, čiji je prosjek starosti između 35 i 37 godina.

Župnik Špehar istaknuo je i borbu za uvođenje materinskog hrvatskog jezika u austrijske škole, pohvalivši posebno zalaganje veleposlanice dr. Vesne Cvjetković u rješavanju tog važnog pitanja.

Naglasio je kako se iseljeništvo osjeća dijelom domovine i očekuje da mu i Hrvatska pomogne na najvišoj političkoj i nacionalnoj razini.

 

Predsjednica Kolinda

"Izuzetno cijenim vaš rad kojim kroz mnoge aktivnosti pridonosite očuvanju hrvatskog identiteta, kulture, tradicije, običaja i jezika, kao i vaše brojne kontakte koje imate s maticom domovinom", rekla je u svom obraćanju prisutnima predsjednica Grabar-Kitarović.

Obećala je kako će činiti sve da se nadležna hrvatska tijela više posvete povezivanju s iseljeništvom u europskim zemljama i diljem svijeta.

Uz fra Zlatka Špehara, koji je predsjednicu zamolio za stvaranje ozračja povoljnog za povratnike u kojem se na njih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini neće gledati kao na strance već će se cijeniti njihov doprinos, nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskog centra u Salzburgu Jure Mustač.

"Desetak udruga vodi brigu o očuvanju hrvatskog jezika, kulture, sporta i tradicije i ponosno promovira naše korijene", zaključio je Mustač dodavši kako salzburški Hrvati svojim radom i aktivnostima izražavaju ljubav prema domovini.

Hrvatske svjetske igre (HSI) svečano otvorene u Zagrebu

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.