HSI svečano otvorene u Zagrebu

Sinoć su u Zagrebu svečano otvorene Hrvatske svjetske igre (HSI), amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju 1200 Hrvata i njhovih potomaka iz cijeloga svijeta. Svečano otvaranje održano je na Trgu bana Jelačića a otvorio ih je premijer Andrej Plenković.  Organizatori igara su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatski svjetski kongres(HSK) a pokrovitelj je predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Svečano otvaranje HSI-a

Svečanom otvaranju nazočili su osim premijera Plenkovića , ministri unutarnjih poslova Davor Božinović, državne imovine Goran Marić, uprave Lovro Kuščević, hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, dok su predsjednicu Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednika Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predstavljali njihovi izaslanici Renata Margetić-Urlić i Jasen Mesić.

Uz njih na svečanosti su sudjelovali i brojni predstavnici iz hrvatskog političkog, društvenog, kulturnog, sportskog, gospodarskog života te veleposlanici zemalja iz kojih dolaze natjecatelji.

 

poslovni darovi

1200 natjacatelja iz 31 zemlje svijeta

Hrvatske svjetske igre se održavaju od 18. do 22. srpnja 2017. godine u Zagrebu. Na ovogodišnjim hrvatskim amaterskim sportskim igrama, dosada najveće, sudjeluje skoro 1200 natjecatelja  iz 31 zemlje svijeta iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele te će nastupiti u 16 sportskih disciplina. Na igrama sudjeluje i 150 natjecatelja iz Republike
Hrvatske

Amatersko sportsko natjecanje

Radi se o amatersko sportskom natjecanju na kojemu sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta. Igre su ne samo manifestacija sportskog duha već događaj koji ujedinjuje matičnu domovinu, hrvatsko iseljeništvo, hrvatsku nacionalnu manjinu i Hrvate iz Bosne i Hercegovine. Igre su i prilika za susrete i druženja, prilika povezivanja Hrvata izvan domovine i jačanje međusobnih veza i zajedništva. Prve  Hrvatske svjetske igre (HSI) održane su u Zadaru 2006. godine a prethodne ovogodišnjima održane su u Zagrebu  2014..godine.

Vinko Sabljo, predsjednik HSK je istaknuo izvrsnu suradnju sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je na ovim 4. Igrama po prvi put i organizator. (fenix-magazin.de)

PROGRAM IGARA OVDJE

Hrvatske svjetske igre Zagreb  2014.

Hrvatske svjetske igre , Zadar 2006.

Sve o Hrvatskim svjetskim igrama pratite na aktualnoj web stranici OVDJE

HIA.com.hr
foto:HSK

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.