Hrvatski jezik kao službeni manjinski u Trstu i Furlaniji

Hrvatska manjina u Italiji intenzivno radi na priznanju hrvatskog manjinskog jezika u Trstu i u regiji Frulanije-Julijskoj krajini.

Europska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima ima za cilj očuvanje manjinskih jezika u svrhu zaštite europskog naslijeđa i tradicija, uvažavajući zemljopisno područje svakog regionalnog ili manjinskog jezika.

Sukladno općim europskim principima Italija prepoznaje čak dvanaest manjinskih jezika među kojima i hrvatski koji je trenutno ograničen samo na područje Molisea.

Hrvatska zajednica u Trstu, član Hrvatskog Saveza u Italiji i zajedno s istaknutim političarima u Parlamentu, kao što je senator Aldo Di Biagio, želi da se vrijednuje prisutnost Hrvata na području Autonomne Regije Furlanije Julijske Krajine (Regione Autonoma Friuli-Venezia Giulia). O prisutnosti Hrvata još u 13. stoljeće svjedoče važni tragovi poput  bogate monografije 'Hrvati u Trstu'  u pokrajinskom središtu Trstu. Hrvati su , među ostalima, jedna od najdinamičnijih i aktivnih nacionalnih sastavnica tog teritorija.

 

Recipročnost priznanja autohtonih manjina

Institucije pokrajine Furlanije Julijske Krajine, u duhu prijateljstva i suradnje koji su obilježili odnose s Hrvatskom ,  zalažu se i teže recipročnom priznanju autohtonih manjina, kao što je izjavila predsjednica pokrajne Debora Serracchiani tijekom službenog posjeta Zagrebu.

Status kakav imaju moliški Hrvati

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je nadu da će Hrvati koji žive u Talijanskoj Republici ostvariti jednaka prava i status jezične manjine koji uživaju moliški Hrvati. U tom smislu, gđa Serracchiani izjavila je kako podržava inicijativu talijanskog senatora Alda di Biagija da se prizna hrvatska jezična manjina u regiji Furlanija-Julijska Krajina.

Pokazuje se tako jedna promjena ozračja usmjerenog prema još većem otvaranju i međusobjom poštovanju različitih kultura, a koje je osnova civilnoga društva. Čuvati i vrijednovati zajednice, uključujući one jezičnih manjina, znači postati svjestan bogatstva koje svaka zajednica predstavlja sa svojom poviješću i svojim običajima. To je kulturno naslijeđe ogromne vrijednosti za onu Europu koja želi jedinstvo bez granica. (Hrvatska zajednica Trst).

Hrvatska zajednica Trst/HIA.com.hr
foto: comunitacroatatrieste.it

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.