Izabrana najljepša Hrvatica iz dijaspore u narodnoj nošnji

U Tomislavgradu je održan izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji. Ove godine jr to Andrea Radman iz Švedske , dok je najfotogeničnijom djevojkom proglašena Antonija Bešlić iz Bosne i Hercegovine (Posušje). Prva pratilja je Tanja Marić iz Australije.

Revija ljepote u Tomislavgradu

U subotu 1.srpnja u gradskoj športskoj dvorani u Tomislavgradu održana je Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Spomenuti događaj već 4.put organizirala je Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika.

Projekt je održan pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskoga naroda, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad.

Na reviji i natjecanju sudjelovalo je 27 djevojaka iz 21 zemlje (Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Čile, Italija, Kosovo, Mađarska, Novi Zeland, Njemačka, Paragvaj, Rumunjska, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska). Sve natjecateljice su se tijekom revije predstavile prisutnoj publici, ponešto su rekle i o svojoj nošnji, ali i zapjevale.

Članovi Prosudbenoga suda bili su: duvanjska poduzetnica Marija Perić (Lovely bags), zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, glavni i odgovorni urednik Večernjega lista u Bosni i Hercegovini Jozo Pavković, hrvatski poduzetnik podrijetlom iz Livna Ivan Miloloža te županijski ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Petar Galić, prenosi tomislavcity.com.

Publici se obratila ravnateljica HMI

Publici su se ovom prigodom obratili Mirjana Piskulić – vršiteljica dužnosti ravnatelja Hrvatske matice iseljenika te Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ukazale su na ljepotu hrvatske kulturne baštine, narodne nošnje i nedjeljivost našega naroda bez obzira gdje živio, što potvrđuje i dolazak djevojaka na izbor. Riječi zahvale svima koji pomažu da se ova manifestacija i dalje održava u Tomislavgradu uputio je načelnik Ivan Vukadin. Kao što su ranije istaknuli organizatori, cilj ovoga programa je povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Uz uvijek zanimljivoga i veseloga voditelja Franu Ridjana, publika se zabavila i uz glazbu Marka Bošnjaka, mlade glazbene zvijezde iz Rame.(mojahravtska.vecernji.hr )

HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.