Zagrebačka filharmonija gostuje u Argentini

U prigodi obilježavanja i proslave Dana državnosti Republike Hrvatske, Zagrebačka filharmonija gostovala je u Buenos Airesu.

Uz 36 članova filharmonije, na južnoamerički kontinent došla je i Vesna Kusin, ravnatelj Mirko Boch te još nekoliko gostiju.
"S ovom turnejom u Buenos Airesu, Tucumanu i Rosariju, želimo proslaviti Dan državnosti i 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Argentine i Hrvatske", rekao je Domagoj Prosoli, otpravnik poslova u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Buenos Airesu."Mislim da je velika stvar što je filharmonija na taj dan baš u Argentini", naglasila je Vesna Kusin dodavši: "Moram reći da Grad Zagreb za kulturu izdvaja sedam posto godišnjeg proračuna, a to je više nego što čini cijela naša država.

Dakle, Grad Zagreb je nositelj hrvatske kulture". Koncert je održan u proteklu subotu, u kazalištu Usina del Arte, pod ravnanjem maestra Alexandera Rudina, uz kojeg je nastupila na glasoviru ugledna argentinska glazbenica Carmen Piazzini.

Program je bio sastavljen od djela Sorkočevića, Beethovena, Bersa i Mozarta. "Filharmonija je osnovana daleke 1871. godine i trenutačno je najbolja u Hrvatskoj. Orkestar broj 140 glazbenika, a godišnje održi više od 60 koncerata samo u našem domu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Prvi put smo u Južnoj Americi, odnosno u Argentini. Radosni smo da smo među našim ljudima", napomenuo je Mirko Boch. Argentina je zemlja daleko od Hrvatske u koju više ne iseljavaju naši ljudi. Zbog toga svaki put, kad Hrvati dođu, srdačno su primljeni jer osjećamo da su nam donijeli mali dio domovine!

mojahrvatska.vecernji.hr /HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.