Hrvatska znanstvenica u Švedskoj vodi značajan WASP projekt

Hrvatska znanstvenica u Švedskoj vodi značajan WASP projekt

Profesorica robotike Danica Kragić ima jednu od vodećih uloga u švedskome nacionalnom projektu WASP (Wallenberg Artificial Intelligence, Autonomous Systems and Software Program).

WASP je projekt za razvoj znanstvenoga istraživanja na području umjetne inteligencije koji financira zaklada Knut i Alice Wallenberg. Najveći ulagači u razvoj znanosti u Švedskoj smatraju da će umjetna inteligencija i autonomni sustavi dovesti do radikalnih promjena. Program WASP bi zaustavio trend odljeva mozgova u Facebook, Amazon i Google te na taj način spriječio monopol navedenih kompanija da zavladaju na tim područjima. Projektu bi se mogla priključiti i Hrvatska.

WASP čine dva modela

WASP inicijativu čine dva projekta. ACROSS, prvi dio inicijative je projekt stvaranja centra izvrsnosti za autonomne i kooperativne robotske sustave u Hrvatskoj. U pripremu toga projekta uključeni su zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Kraljevski institut za tehnologiju (KHT) i zagrebački Inovacijski cenar Nikola Tesla (ICENT) te  strateški partner iz Švedske. Na projektu je angažirana i Danica Kragić.

- Ovaj model projekta trebao bi pomoći Hrvatskoj i Europi da bude konkurentnija u globalnim lancima vrijednosti i sposobnija da se bavi budućim društvenim izazovima - smatra Kragić te dodaje kako će Hrvatska morati uložiti novac kako bi se priključila u raz­voju istraživanja na području umjetne inteligencije.

Cilj ACROSS-a je da postane samoodrživa istraživačka institucija koja provodi temeljna i primijenjena istraživanja te stvara inovacije u području robotskih sustava. - Suradnja s vodećom znanstvenom i inovacijskom institucijom, KHT-om je bitna jer je Hrvatska država sa slabom istraživačkom i inovacijskom izvedbom - kaže koordinator projekta i stručnjak za robotiku s FER-a Ivan Petrović.

Drugi dio inicijative je pokretanje znanstvenih parkova i softverskih centara u Hrvatskoj nalik onima u Švedskoj. Takvi parkovi podižu inovativnost i konkurentnost Švedske u globalnim razmjerima. Inicijativu se već prihvatili Ericsson Nikola Tesla i FER.

Školovala se u Hrvatskoj, Švedskoj i SAD-u

Danica Kragić je školovana u Rijeci, a usavršavala se u Švedskoj i Sjedinjenim Državama. Pored svog angažmana oko WASP-a bavi se istraživanjem  kako robote učiti kao što učimo djecu :  pokazivanjem, ponavljanjem, gestama te intuitivno, a ne programiranjem. Želi stvoriti robote koji mogu surađivati s ljudima. Pored robotike Danica Kragić smatra kako nitko od nas nema samo jedno lice i ne izražava se samo na jedan način. - Kad nisam robotičarka opuštam se šivajući. Život danas često izgleda kao da je zamišljen za robote, ali mi nismo roboti - poručuje. No, kako ističe, svejedno sanja o tome kako će jednom dizajnirati robota koji će šivati svilu.

glashrvatske /HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.