Hrvati iz NY uputili protestno pismo, ne žele Blažekovića za konzula

Hrvatska zajednica, duboko zabrinuta izborom Borisa Blažekovića za generalnog konzula u New Yorku (NY) , napisala je protestno pismo i peticiju protiv imenovanja upućenu premijeru Plenkoviću, “Reci NE imenovanju Borisa Blažekovića za generalnog konzula u New Yorku“.

U peticiji, između ostalog, navode:

Poštovani Premijeru Plenković

Mi, hrvatski Amerikanci, pišemo ovu molbu jer smo zabrinuti načinom kako se rad Ministarstva vanjskih poslova odražava na naše živote, karijere i poslovne prilike u Sjedinjenim Državama i na naše odnose s domovinom, Hrvatskom. Već dugi niz godina svjedočimo naporima da se stvore bliskiji, bogatiji i angažiraniji odnosi između hrvatske dijaspore u SAD-u, Republike Hrvatske te hrvatskih tvrtki i institucija. Mnogo puta je prepoznato da su Amerikanci hrvatskog podrijetla ogromna i utjecajna skupina, ali nedovoljno iskorištena u odnosima SAD i RH… Svjedoci smo i situacije u kojoj su zemlje usporedive ili čak i manje veličine i geopolitičke važnosti od Hrvatske, nadmašile Hrvatsku u mnogim bilateralnim odnosima; od svakodnevnih, ali važnih ugovora poput poreznih ugovora (Slovenija) pa sve do jedan na jedan poslovnih sporazuma poput memoranduma o razumijevanju između srbijanske vlade i američkog tehnološkog diva Cisca.

Počnimo raditi na ovim principima:

1) Međusobno poštovanje; smatramo da bi organizacije dijaspore trebale imati glas u procesu unapređivanja diplomatskih predstavnika. Ključno osoblje trebalo bi biti profesionalno i sa dokazanim rezultatima u interakciji s dijasporom i zemljom domaćinom. Bez podrške dijaspore, bit će teško postići ciljeve koji čine bitnu razliku i napredak.

2) Usklađena stajališta o otvorenim pitanjima trebala bi usredotočiti ograničene resurse i energiju na najzanimljivije projekte.

 

U svjetlu,

– prošlih nastupa,
– propuštenih, ali i budućih mogućnosti,
– nedostatka inicijative i nedavnih zastoja UN-a,
– i aktualne nominacije diplomata za ključno mjesto u New Yorku,

S poštovanjem Vas molimo da ozbiljno ponovno razmislite o vašem nominiranom kandidatu. Osim toga, također Vas molimo da uzmete ovu jednostavnu platformu kao temelj za izgradnju budućnosti koja će konačno ispraviti praznine zbog godina zanemarivanja. Imamo nove generacije Hrvata spremne za kormilo. Dajmo im prilike i dajte im odgovornosti i resurse da bi postigli uspjeh.

Radujemo se novom putu u odnosima, a koji već odavno kasni. I nadamo se da će Ministarstvo vanjskih poslova prestati s političkim aktivnostima i usredotočiti se na misiju, koja će biti: rad za budućnosti Hrvatske.

Cijelu peticiju možete pročitati ovdje: change.org

 

Imenovanje Blažekovića za ambasadora

 

Boris Blažeković (HNS) imenovan je za generalnog konzula u New Yorku od strane Odbora za imenovanje Hrvatskog sabora, kojim predsjeda HDZ-ov Miro Kovač i potpredsjednik SDP-ov Joško Klisović, te članovi: Ivan Ćelić (HDZ), Domagoj Hajduković (SDP), Romana Jerković (SDP), Božo Ljubić (HDZ), Ivan Pernar (Živi zid), Božo Petrov (Most nezavisnih lista), Marija Puh (Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati), Milorad Pupovac (SDSS), Vesna Pusić (Građansko-liberalni savez), Davor Ivo Stier (HDZ), Miroslav Tuđman (HDZ); odlučila je napisati protestno pismo i peticiju protiv imenovanja.

Ovo imenovanje izazvalo je nezadovoljstvo javnosti prije svega zbog njegove srednje stručne spreme, neiskustva ali i nekih afera. Sam je izjavio kako su oni koji su ga predložili ‘očito smatrali da je kompetentan za tu funkciju’, a predložila ga je Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem, koju je između ostalog, ismijavao na društvenim mrežama.

Srednja prometna škola; afera Meduza

Blažeković je, prema dostupnim podacima Hrvatskog sabora, rođen 24.2.1955. u Zagrebu te ima srednju stručnu spremu Centra za cestovni promet.

Boris Blažeković je gradskom prostoru Grada Zagreba namijenjenog za marketinšku agenciju pretvorio u restoran “Meduza” iako za to nije imao suglasnost Grada. Sud Borisu Blažekoviću nije priznao ulaganja. Dok je Ured za financije provodio odluku suda, Ured za upravljanje gradskom imovinom na čijem je čelu bio HNS-ovac Željko Uhlir urgirao je Sudu da odgodi izvršenje ovrhe “Meduze”, tvrdi Večernji list.

Godine 2002. Blažeković je bio glasogovornik HNS-a te je sa telefona iz središnjice stranke optužio Večernjakovu novinarku da je zatvorila njegov restoran “Meduzu” i zaposlenike otjerala na ulicu. “Istodobno, Blažeković se oštro protivio što njegovu funkciju glasnogovornika uopće spominjemo u kontekstu njegova restorana”, navodi Večernji list.

Objave na obrisanom facebook-profilu: pogrdno o predsjedniku države u koju sada odlazi kao kkonzul, ismijavanje sadašnjih partnera Plenkovića i HDZ-a

Sve do trenutka koalicije HDZ-HNS Boris Blažeković, kao i sam rehabilitirani predsjednik HNS-a, bio je veliki “kritičar” HDZ-a, Andreja Plenkovića, Donalda Trumpa što pokazuju objave na njegovom Facebook-profilu.

No, nakon brojnih prozivki njegov Facebook profil je nestao. Narod.hr pravovremeno je snimio objavljivane sadržaje koji zasigurno, u ovom trenutku ne idu u prilog novom političkom smjeru Borisa Blažekovića. Sve objave donijeli izvorno kako su bile napisane na facebook-stranici gospodina Blažekovića te ih možete pročitati ovdje.

Blažekovića javnost također pamti kao jednog od saborskih zastupnika koji je u mandatu primio najviši iznos naknada pa se tako o njemu kao najrastrošnijem pisalo već 2013. kada je potrošio više od 82.000 kuna, a dvije godine kasnije više od 191.000 kuna od čega najviše na hotel, avion i dnevnice. Kao opravdanje Blažeković je podsjećao da je voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a zbog čega često putuje, navodi N1.

narod.hr/HIA.com.hr
foto: na fotografiji Boris Blažeković

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.