HR Lastovsko društvo u Australiji organizoralo Lastovski poklad

Hrvatsko lastovsko društvo u Australiji, organiziralo je Pokladarsku proslavu, koja je u Hrvatskom katoličkom centru u Sunshineu okupila 500 sudionika i posjetitelja. Time se želi očuvati višestoljetnu karnevalsku tradiciju otoka Lastova.

U veljači, kada se tradicionalno organiziraju maškare i karnevali, u dalekoj Australiji oživio je najznamenitiji hrvatski tradicijski karneval - Lastovski poklad. Prvi put se spominje 1310., a čuva spomen na napad katalonskih gusara na otok iz 1483. godine.

Lastovski poklad, kojeg, kako prenosi australski SBS, Hrvatsko lastovsko društvo organizira treću godinu zaredom, jedan je od najposjećenijih događaja među Hrvatima u Australiji.

Lastovo je u našim srcima, a ovu tradiciju prenijeli su nam naši stari i mi ju prenosimo djeci na dalekom kontinentu. Svake godine poklade su sve veće i želja nam je da sve Lastovce ujedinimo u poznamo s kulturnom baštinom - ističe Marin Jančić, predsjednik društva koje danas ima sto članova.

Najmlađi dvomjesečni i najstariji 92-godišnji član, sudjelovali su u pokladnom programu. Sudionici su prikazali običaje koji se na Lastovu odigraju kroz tri dana.

Autentične lastovske maškare, nezamislive su bez lutke od slame, koja se izrađuje prvog dana poklada. Popodne se prikupljaju jaja, a u utorak je festa. Odijeva se lutka od slame i stavlja se na konop, koji je postavljen od vrha brda do dna sela, 340 metara, kažu stari Lastovci.

Podne zvoni u 11 sati i to je znak da se ljudi idu maškarati. U 2 sata lutka se spušta konopom kroz selo, a navečer procesija ide cijelim selom. Lastovske poklade završavaju tako da se s lutke skida odjeća i pali.

Lastovska tradicija spuštanja svečano odjevenog lutka po konopu, uz ritualni ples mačevima, okosnica je lastovskog poklada.

Starijim Lastovcima jako je bitno da se očuva tradicija koja postoji preko 500 godina. Muški za maškare oblače tradicionalne nošnje, a ostale maškare su u kostimima, no važno je da je svaki par isti i pleše "balo pod liru", ples po zamišljenoj kružnici uz pratnju lire.

Veše o Hrvatskom lastovskom društvu u Australiji na Facebooku 

 

 

glashrvatske.hr/HIA.com.hr
foto:HR lastovsko društvo AU

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.