Američki Hrvati u Cokeburgu proslavili Jurjevo

Američki Hrvati u  Cokeburgu proslavili Jurjevo

Bila je to još jedna lijepa proslava Jurjeva koju su američki Hrvati održli u nekadašnjem rudarskom naselju Cokeburgu u jugozapadnom dijelu Pennsylvanije 21. i 22. travnja 2018. Jurjevo se po uzoru na slavlja u Zagorju i Draganićima blizu Karlovca... u ovom mjestu proslavlja još od ranih pedesetih godina prošlog stoljeća, piše Franjo Bertović .

Povijesni zapisi o Cokeburgu

Povijest Cokeburga vezana je uz rudnik ugljena koji je s radom započeo na samom početku prošlog stoljeća. Poslovni čovjek James W. Ellsworth iz Chicaga otkupio je dio poljoprivrednog zemljišta u tom mjestu 1900. i već u lipnju iste godine otvorio dva prozora ugljenokopa. To je privuklo pozornost mnogih doseljenika pa tako i Hrvata, većinom iz Ogulina i Karlovca. Nešto poslije, 29. lipnja 1907. godine, Đuro Godić okupio je 12 prijatelja i osnovao odsjek 354 "St. George – Sv. Juraj". Poslije će sve organizacije, koje su kasnije utemeljene pod okriljem odsjeka, dobiti isto ime i uzeti svetog Jurja za svog zaštitnika. Odsjek i njegovi članovi prolazili su kroz mnoga iskušenja zbog slabe zaštite na radu u rudnicima. Osnovan je sindikat da bi se poboljšali ti uvjeti, a zatim su slijedile depresije, zatvaranja rudnika te selidbe radnika i njihovih obitelji. Međutim, Odsjek je pobijedio sve teškoće i rastao po broju članova i aktivnosti. Sastanci su se održavali u privatnim kućama, obično u domu predsjednika, no 1948. godine otkupljena je zgrada koja je pretvorena u Hrvatski dom sv. Juraj (St. George Croatian Home).

Odsjek i njegovi članovi prolazili su kroz mnoga iskušenja zbog slabe zaštite na radu u rudnicima. Osnovan je sindikat da bi se poboljšali ti uvjeti, a zatim su slijedile depresije, zatvaranja rudnika te selidbe radnika i njihovih obitelji. Međutim, Odsjek je pobijedio sve teškoće i rastao po broju članova i aktivnosti. Sastanci su se održavali u privatnim kućama, obično u domu predsjednika, no 1948. godine otkupljena je zgrada koja je pretvorena u Hrvatski dom sv. Juraj (St. George Croatian Home).

Hrvatski dom u Cokeburgu ima dugu i lijepu povijest. S godinama je preuređivan i proširivan. Danas je to moderna građevina koja ima dvije dvorane, dvije kuhinje i dva bara. Služi za okupljanja djece i odraslih. I to ne samo iz Cokeburga, ovamo dolazi narod iz mnogih mjesta i gradova jer Odsjek 354 iznimno je aktivan te je jedan od najvećih odsjeka u redovima Hrvatske bratske zajednice u Americi. Pod njegovim pokroviteljstvom nalazi se Tamburaški zbor "St. George" mladeži i odraslih, a tu je i kuglački tim, golf-klub, košarkaši i nogometaši. Mnoge kulturne i sportske priredbe održale su se u ovom mjestu, a autobusi i danas pristižu iz raznih mjesta Sjedinjenih Američkih Država i susjedne Kanade.

Nećemo i ne smijemo zaboraviti činjenicu da je u Cokeburgu rođen dugogodišnji predsjednik HBZ-a i Odsjeka 354 Bernard M. Luketich. Pod njegovim vizionarskim vodstvom od 1947., kada je preuzeo dužnost predsjednika, Odsjek 354 postao je bremenit s mnogim aktivnostima, a jedna od njih je proslava svetog Jurja krajem travnja.

Luketich je na predsjedničkoj dužnost potaknuo mnoge kulturne i društvene aktivnosti. Postao je odsječni predsjednik u dobi od samo 16 godina, a već s 19 izabran je za učitelja i koreografa "Kolo tamburica skupine St. George". Godine 1980. organizirao je Odrasli tamburaški zbor "St. George". Tako je tamburica postala vodilja svih aktivnosti u Cokeburgu, koju sviraju mladi i odrasli.

Ovi zborovi, uz sve spomenuto, imaju i vlastite škole. Odrasli se sastaju svakog utorka navečer, dok djeca i roditelji dolaze petkom navečer. Ovdje se uči hrvatski jezik: nove riječi i njihov izgovor. Zatim se sastavlja aranžman i notni napisi uručuju tamburašima. Kada je tamburaški zbor spreman, tek se onda folkloraši hvataju za ruke i usavršava se zajednički program za nastup na priredbama i festivalima. Mnoga djeca ovdje su prošla školu tamburice, a 19-godišnjaci primili su zaslužene svjedodžbe položene mature.

Veliko slavlje

Proslava Jurjeva već je desetljećima važan i nezaobilazan događaj u Cokeburgu. Djeca i stručno vodstvo St. George Jr. tamburice, predvođeni upravom roditeljske organizacije, započinju s pripremama tijekom zime. Tako je sve spremno kod dolaska proljeća koje navješćuje "zeleni Juro". Proslava počinje u subotu, trećeg vikenda u travnju, s godišnjim koncertom "St. George tamburice" u dvorani obližnje srednje škole Bentworth. Prema tradiciji, u goste se pozivaju jedan ili dva ansambla kako bi uveličali koncert mladeži iz Cokeburga.

Ovogodišnji gosti bili su: Kulturno umjetničko društvo "Sveti Juraj" iz Hamiltona u Ontariju pod vodstvom glazbenog direktora Branka Pahanić te Hrvatski folklorni ansambl "Nova nada" iz Detroita, iz američke države Michigan, s glazbenim i umjetničkim direktorom Steveom Talanom.

Domaćine je predvodila glazbena direktorica i koreografkinja Marlene Luketich-Kochis s pomoćnicima Danielom Kochis, Bernadett Luketich-Sikaras i Derekom Luketichem-Hohnom. U dvosatnom programu, sa stankom od 15 minuta, predstavljen je Bizovac (Slavonija), Draganići kod Karlovca i zajednica Hrvata iz Bratislave (Slovačka). Publika je uživala u tako lijepom slavlju hrvatske kulturne baštine, posebno u dijelovima na kojima su sudjelovala djeca; bilo svirkom tamburice, pjesmom ili plesom u kolu. Pri kraju koncerta svečano su uručene svjedodžbe ovogodišnjim maturanticama "St. George Jr. Tamburitzans": Alex Pazo, Abbey Davis i Clarine McCabe.

Voditelj koncertnog programa i otac Alex Pazo u svojim je čestitkama istaknuo kako su maturantice započele sviranje tamburice u ranoj mladosti te da su danas izrasle u izvrsne tamburašice, pjevačice i folklorašice. Edward W. Pazo glavni je predsjednik HBZ-a i predsjednik roditeljske organizacije "St. George" te ponosni otac dvoje djece koja su nerazdvojni dio tamburaša u Cokeburgu.

U nedjelju, u obližnjoj katoličkoj crkvi u Bentlevillu, održana je sveta misa, čime je obilježen vrhunac slavlja sv. Jurja. Misnom slavlju prethodila je procesija predvođena tamburaškim zborom i pjesmama sudionika. Tamburica je svirala i tijekom misnog slavlja, a župljanima je pri ulazu u crkvu uručen program s hrvatskim crkvenim pjesmama kako bi mogli pratiti i sudjelovati u pjevanju. Župnik koji je služio misu već na samom početku pozdravio je "St. George tamburicu" i goste iz Michigana i Ontarija te je uputio nekoliko riječi o proslavama Jurjeva u Hrvatskoj i Americi po potomcima Hrvata koji su se ovdje većinski naselili krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

Proslavi, osim spomenutog, mnogo su pridonijeli tamburaški sastavi "Šarena", "Bevanda" i "Zabava" koji su svirali za ples i razonodu tijekom ovog dvodnevnog slavlja u Hrvatskom domu "St. George" u Cokeburgu. Čestitamo Cokeburgu, roditeljima i djeci "St. George tamburice" te predsjednici Odsjeka 354 Bernadette Luketich-Sikaras koja je ujedno glavna tajnica i blagajnica Hrvatske bratske zajednice u Americi.

mojahrvatska.vecernji.hr / HIA.com.hr
foto:Franjo Bertović/mojahrvatska

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.