BIOTEHNOLOGIJA: GMO jabuka otporna na tamnjenje uskoro u prodaji

U veljači na tržište stiže nova vrsta GMO jabuke koja pripada sorti Artic Apples. U toj jabuci znanstvenici su modificirali gen koji uzrokuje tamnjenje.

Naime, ova vrsta jabuke neće potamniti kada se razreže ili malo ošteti. Tamnjenje će se javiti samo kada dođe do procesa truljenja. Prva berba je obavljena u jesen 2016., a tri vrste su odobrene u Kanadi i SAD-u.

Do tamnjenja jabuke dolazi zbog kemijske reakcije enzima polifenol oksidaza (PPO). Međutim, Artic Apples nemaju taj enzim jer su znanstvenici stvorili gene koji proizvode manje PPO-a u samom listu jabuke.

Uspjeh transformacije je potvrđen uzgojem tkiva u posebnim uvjetima. Kada iz tkiva nastane biljka ona se kalemi na korijen i tako se Artic stabla mogu saditi i uzgajati kao bilo koja druga vrsta jabuke.

Kompanija Okanagan Specialty Fruits se nalazi u Kanadi i proizvodi tri vrste jabuka: Arctic Granny, Arctic Golden i Artic Fuji. Na pakiranjima će se nalaziti posebne informacije o jabukama kao i oznake za GMO.

Uzgajivač Neil Carter smatra da će uzgajivači imati veliku korist od takve vrste jabuka jer ih neće morati bacati kada potamne. Neće se morati kemijski tretirati i njihov sok će biti prozirniji.

Međutim, PPO enzim ima važnu ulogu u obrani biljke od štetočina i patogenih tvari. Također sadrži i antioksidanse važne za zdravlje srca.

Mnogi stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog GMO hrane jer ona može izazvati alergijske reakcije, a za njenu proizvodnju nekad se koriste bakterije i virusi pa postoji bojazan od nastanka novih bolesti.

Protivnici GMO-a

Američke regulatrone vlasti odobrile su dvije vrste GMO jabuka koje su otporne na truljenje unatoč protivljenju industrije organske hrane i ostalih kritičara koji su pokušali sprečiti odluku. Uprava za inspekciju ministarstva poljoprivrede odobrila je nove jabuke koje je razvila kanadska kompanija Okanagan Speciality Fruits Inc. uz obrazoloženje kako je “malo vjerovati da će predstavljati rizik za poljoprivredu zbog pojačanog tretiranja pesticidima”.

Okanagan planira prodaju jabuke pod nazivima Arctic Granny i Arctic Golden i tvrdi da su potpuno identične običnim jabukama, osim što neće trunuti. “To je velika stvar za nas, jedva čekamo da ih ponudimo potrošačima”, rekao je direktor kompanije Neal Carter koji je odluku nazvao “povijesnom”.

Direktor udruženja za organsku hranu Ronnie Cummins kaže da se jabuke i inače tretiraju različitim pesticidima, a GMO još i više. “Cjela ova stvar je još jedan veliki eksperiment na ljudima bez opravdanog razloga”, istakao je Cummins , prenosi pressonline.rs

izvor:geek.hr /HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.