Znanost i visoko obrazovanje pokretači su razvoja u hrvatskom društvu i gospodarstvu

ZNANOST

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na 1. sjednici Rektorskoga zbora u akademskoj 2018./2019. godini na Sveučilištu u Zagrebu. Uz predsjednika Vlade bila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.U izjavi za medije, predsjednik Vlade kazao je da su programski ugovori bili jedna od ključnih tema sjednice Rektorskoga zbora. Podsjetio je da je Vlada prije mjesec dana donijela Odluku o programskom financiranju javnih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, dodavši da je svim sveučilištima dan rok od 45 dana da na tu Odluku daju svoja mišljenja i stavove, u cilju ostvarivanja temeljnih triju postavki programskog financiranja, a to su relevantnost i izvrsnost te da hrvatska sveučilišta budu pokretač razvoja hrvatskoga društva.  
Premijer je istaknuo da se povećanjem sredstava za znanost i visoko obrazovanje stvaraju preduvjeti za bolju kvalitetu hrvatskih studenata, kasnije akademski obrazovanih građana i onih koji moraju pridonijeti inovacijama i većoj konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva i društva u cjelini.  
"Želimo da kroz partnerski odnos, poštivajući autonomiju Sveučilišta, dobijemo povratnu informaciju kako bismo do kraja godine zaključili programske ugovore za sljedeće višegodišnje razdoblje koje bi omogućilo kvalitetno financiranje hrvatskog sustava visokoga obrazovanja, uz dodatno financiranje kroz povlačenje sredstava iz Europskoga socijalnog fonda", poručio je predsjednik Vlade. 
Predsjednica Rektorskog zbora Dijana Vican kazala je da je sjednica bila vrlo motivirajuća za rektore, koji su donedavno bili u dilemi kako će se financirati. Pojasnila je da je postojala razlika između sveučilišta u kojima dominiraju studiji iz STEM područja i sveučilišta koja nisu STEM područje.  
"Ovaj sastanak dovodi do velike potpore premijera Andreja Plenkovića i ministrice Blaženke Divjak da će sve ići u pozitivnom smjeru u smislu ostvarenja istih ciljeva, od same konkurentnosti do toga da budemo prepoznatljivi", kazala je Vican. 
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras zahvalio je predsjedniku Vlade i ministrici Blaženki Divjak na dolasku na sjednicu. Rekao je da Sveučilište u Zagrebu i svi rektori podržavaju izvrsnost i financiranje znanstvenog dijela, ali i pojasnio da u dobrom dijelu nedostaje financiranje infrastrukture, odnosno onog dijela u kojem smo posebno izvrsni, a to je edukacija.  "Sad smo se složili da ćemo iskazati te potrebe i, kao što je rekao premijer, do kraja godine vidjeti koji se dio može pokriti", ustvrdio je Boras. Naveo je i podatak da Hrvatska od 2005. godine do danas ulaže 80 eura godišnje po stanovniku za visoko obrazovanje i istraživanje, dok Njemačka 580 eura. 
 
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sastanak je ocijenila dobrim, kazavši da je Rektorski zbor jasno istaknuo što se još može unaprijediti.Naglasila je da su moderna sveučilišta u Europi i svi moderni sustavi takvi da se financiranje temelji i na rezultatima. U tom smislu, navela je ministrica, Vlada je Odlukom o programskom financiranju zaštitila sredstva i povećala financiranje vezano uz programske ugovore."Prvi put imamo i razvojna sredstva, tako da sveučilišta u skladu s tim mogu razvijati svoje studijske ili znanstvene kapacitete te moramo biti međunarodno usporedivi. Hrvatska nije otok i nema razloga da to bude", zaključila je ministrica Divjak. 
  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.