Boras ponovo izabran za rektora zagrebačkog sveučilišta

Boras ponovo izabran za rektora zagrebačkog sveučilišta

 Damir Boras, aktualni rektor Zagrebačkog sveučilišta ponovno je izabran na tu dužnost. Kao rektor Boras će Zagrebačko sveučilište, na kojem danas studira 75 tisuća studenata, voditi naredne četiri godine  u razdoblju  od  1. listopada 2018. do 1. listopada 2022.

Senat zagrebačkoga Sveučilišta izabrao je rektora tajnim glasovanjem u prvom izbornom krugu. Od 70 članova Senata Boras je, prema neslužbenim informacijama, dobio 54 glasa, a njegov protukandidat Damir Bakić dobio je 15 glasova dok je jedan listić bio nevažeći.

Damir Boras se zahvalio

 

Drago mi je da su mediji pokazali veliki interes za ove izbore jer Sveučilište je iznimno važna institucija. Zahvaljujem se svima na pruženom povjerenju. Kao i na sjednici pozdravljam i profesora Bakića - kazao je na početku obraćanja javnosti Boras te dodao:
- Smatram da su vjerodostojnost i program rada te spremnost braniti ono za što se zalažete najvažniji za odabir rektora. Prihvaćam svaku konstruktivnu kritiku, a svima onima koji su iznosili neistine - opraštam. Na novinarsko pitanje čime je stekao naklonost Senata kazao je: - To je dokaz da smo sa dekanima i sa svima radili pošteno, dobro i otvoreno te se borili za njihova prava. (vecernji.hr)

Bakič čestitao Borasu

Želim rektoru Borasu puno uspjeha u radu. Ponosan sam na sve poruke koje smo uputili, na svu pozitivnu energiju koju smo odaslali i koju smo dobili, na ogromno povjerenje i nade koje smo pobudili. Osjećam i ogromnu zahvalnost - izjavio je nakon izbora Bakić te dodao: - Mislim da smo učinili veliku stvar i ponosan sam da sam bio u ovom natjecanju i surađivati s toliko predivnih ljudi. Teško mi je reći što je presudilo. Očekivao sam više glasova, a ostajem aktivni član Senata koji je poručio Sveučilištu i javnosti da je zadovoljan smjerom u kojem Sveučilište ide - zaključio je Bakić.

Prosvjed u Zagrebu

Damir Boras i Damir Bakić svoje su programe predstavili prošli petak na sjednici Senata zatvorenoj za javnost. Zbog te odluke Uprave Sveučilišta novinari su apelirali da im se omogući izravno praćenje sjednica Senata vezanih uz izbor rektora, a apel su podržali ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i HND.
U četvrtak je  Trgu Republike Hrvatske održan prosvjed "Sveučilište mora bolje" u organizaciji Sveučilišne platforme koja je pozvala studente i javnost da im se pridruže u prosvjedu protiv "Sveučilišta koji šačica moćnika koristi za svoje privatne interese".

Sudionici prosvjeda pozvali su članove Senata Sveučilišta da ispitaju svoju savjest. Mandat rektora Damira Borasa kazali su prosvjednici, obilježile su brojne afere poput zaštite plagijatora, tužbe protiv studenata, nekontroliranog trošenje sredstava, opravdavanja nezakonitih postupaka autonomijom Sveučilišta te otpuštanja kritički raspoloženih profesora.
Prosvjednici su nosili transparente s porukama rekoru Borasu na kojima je pisalo  "Sveučilište u Zagrebu rektor u Petrinji", "K plus sveučilište", "nećemo tužbe, Borasa i družbe", "autonomija autokracija" i druge.

Sveučilište u Zagrebu,

Zagrebačko sveučilište je utemeljeno u drugoj polovini 17. stoljeća i najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj. Ubraja se među najstarijie u Europi. U svojoj dogoj povijesti sveučilište je samo jednom imalo rektoricu , to je bila  prof. dr. Jasna Helena Mencer u razdoblju od 2002. do 2006.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.