Preminuo Hugh Hefner, osnivač Playboya

Preminuo Hugh Hefner, osnivač Playboya

Hugh Hefner (91), osnivač "Playboya", preminuo je u srijedu u dobi od 91 godinu, izvijestila je tvrtka Playboy Enterprises Inc.

Hefner je preminuo prirodnom smrću u svom domu okružen najmilijima. Hefnerov sin Cooper izjavio je kako će njegov otac nedostajati mnogima i kako je bio lider kada su u pitanju sloboda govora, ljudska prava i seksualne slobode.

Bio je američki poduzetnik, najpoznatiji po tome što je 1953. godine osnovao 'lifestyle' časopis za muškarce "Playboy". Prvi broj poznat je po tome što je na naslovnici bila fotografija gole glumice Marilyn Monroe, a prodavao se za 50 centi i objavljen je bez datuma u slučaju da ne bi bilo drugog izdanja. Prvo izdanje se rasprodalo za nekoliko tjedana.

Hefner je  rođen u Chicagu, a karijeru je počeo kao novinar u Esquireu. Bio je i glavni kreativni direktor tvrtke Playboy Enterprises.

Zahvaljujući uspjehu "Playboya", postao je milijunaš, a njegova neto vrijednost u vrijeme njegove smrti procjenjuje se na više od 43 milijuna dolara. Hefner je bio i politički aktivist i filantrop koji je bio aktivan po nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svjetskog rata.

Izdavački biznis proširio je u međuvremenu i na kasina i noćne klubove, a tijekom desetljeća bio je poznat po svom hedonističkom stilu života, gotovo uvijek okružen ljepoticama čije su obnažene fotografije izlazile u njegovom časopisu. Često je organizirao i raskalašene partyje, a tvrdio je da je spavao s više od 1000 žena, dok mu je libido i pod stare dane, prema vlastitom priznanju, održavala Viagra.

"Playboy" izlazi jednom mjesečno i donosi fotografije golih žena, zajedno s raznim člancima o modi, sportu, proizvodima i javnim osobama. Za njega su svoje kratke priče pisali i poznati pisci poput Arthura C. Clarkea, Iana Fleminga, Vladimira Nabokova i Margaret Atwood, a za taj časopis radili su i mnogi poznati fotografi kao što su Richard Fegley, William Figge, Arny Freytag, Ron Harris, David Mecey, Russ Meyer, Pompeo Posar, Suze Randall i drugi.

Rekorderka po broju pojavljivanja na naslovnici Playboya je manekenka, aktivistica i glumica Pamela Anderson. Prvi puta se na naslovnici pojavila u listopadu 1989. godine te drži rekord s 14 pojavljivanja na naslovnici časopisa.

Osim glavnog časopisa u SAD-u, posebna nacionalna izdanja Playboya izdaju se širom svijeta, a hrvatsko izdanje "Playboya" pokrenuto je 1997. godine. (jutarnji.hr)

jutarnji.hr/HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.