Izraelsko izaslanstvo dolazi u Zagreb, Premijer kaže da očekuju dodatna očitovanja

premijer

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na primanju u prigodi pravoslavnog Božića kod Srpskog narodnog vijeća u Hotelu Sheraton, odgovorio je na pitanja o aktualnim temama.
Naglasio da je ključno voditi računa o suradnji, toleranciji, istini i pomirbi, izrazivši zadovoljstvo da sve manjine u Hrvatskoj podržavaju Vladu i da su dio parlamentarne većine jer na taj način mogu najbolje štiti svoja prava i pridonijeti zakonskim, financijskim i institucionalnim pitanjima.
Istina je ključna za pomirbu, suživot i gradnju budućnosti u Hrvatskoj te da se ona odnosi na to da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićeva velikosrpskog režima. A što se tiče elektrifikacije srpskih sela u Hrvatskoj, rekao da će se to pitanje u mandatu ove Vlada riješiti jer je to minimum civilizacijskog dosega.
U procesu suočavanja s prošlošću nužnoje napraviti iskorake istaknuo je.
„Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj u svakom pogledu“, kazao je, naglasivši kako je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština predsjednika Franje Tuđmana koju moramo graditi jer je taj model spriječio brojne nove žrtve.
Poručio je da su pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj svjesni svih okolnosti, istaknuvši da i oni daju doprinos modernoj Hrvatskoj. „Čine to prema vremenskom kalendaru za koji smatraju da je njima primjeren. Važno mi je da postoji široki konsenzus u Hrvatskoj i da Vlada koju vodim ide za tim da manjine budu integrirane u našem društvu“, poručio je premijer.
Na pitanje o rastu broja zastupnika Bandićeva saborskog kluba, predsjednik Vlade je podsjetio da je i HDZ izgubio svoja tri zastupnika.Istaknuo je da parlamentarna većina ima 77 zastupnika. „A sve ovo što se sad događa, slabosti su HSS-a, SDP-a i MOST-a i procesi koji se odvijaju nevezano za Vladu i HDZ“, ustvrdio je.
Predsjednik Vlade je kazao novinarima da je proces kupnje borbenih zrakoplova od Izraela provjeren.
„Hrvatska je imala stručni tim koji je analizirao sve ponude, izraelska ponuda tada, na temelju procjene stručnoga tima, ocijenjena je kao najbolja i najkompletnija. Sada su s američke strane artikulirane rezerve koje na ovaj način ranije nisu bile artikulirane“ objasnio je premijer i rekao da se očekuje dodatno očitovanja izraelske strane. Podsjetio je da je još u siječnju prošle godine poslao na dodatno očitovanje jedno izaslanstvo Ministarstva obrane u Izrael, a drugo u SAD, rekavši da su se izaslanstva tada vratila s pisanim izvješćima da je to uredu te su na temelju toga donesene konačne odluke, a očekuje se da će prema navodima MORH-a, izraelsko izaslanstvo ovaj tjedan boraviti u Zagrebu.
Opovrgnuo je pisanje medija o postojanju dokumenta koji je američka strana navodno poslala Hrvatskoj o tomu da nije moguća prodaja njihovih zrakoplova, kazavši da on taj dokument nije vidio i ne zna o čemu se radi. „Kao što je Vlada odluku donijela, tako je može i poništiti“ zaključio je predsjednik Vlade.

VLADA/HINA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.