Predsjednica posjetila gradove Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu i Glinu te općine Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd i Topusko

predsjednica

Programom posljednjeg dana boravka na području Sisačko-moslavačke županije, predsjednica Grabar-Kitarović obuhvatila gradove Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu i Glinu te općine Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd i Topusko. Svoj posljednji dan boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji započela je sastankom s vodstvom Grada Petrinje i posjetom Učiteljskom fakultetu u Petrinji, a za posjeta Glini otkrila je spomen obilježje s imenima 396 glinskih branitelja i civila poginulih u Domovinskom ratu.

U Petrinji, gdje ju je dočekao i pozdravio gradonačelnik Darinko Dumbović, Predsjednica se na radnom sastanku sastala s gradskim čelništvom, nakon čega je posjetila odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.Profesiji učitelja nužno je vratiti dignitet koji zaslužuje, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović te u obraćanju studentima, nastavnicima i djelatnicima fakulteta naglasila važnost te struke, jer su učitelji i odgajatelji, kako je kazala, prve osobe s kojima se djeca susreću izvan svog doma. 

Napomenula je kako je u Hrvatskoj u vrtiće uključeno tek 75 posto djece, dok je taj prosjek u Europi oko 90 posto. "Ne možemo biti zadovoljni s brojem djece integriranih u predškolski sustav u Hrvatskoj i stoga sam se kao pokroviteljica priključila akciji UNICEF-a 'Vrtić za sve'. Vi najbolje znate koje su prednosti razvoja i stvaranja socijalnih vještina djece koja su pohađala vrtiće", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.Zauzela se da se i u ruralnim sredinama, izvan velikih gradova, ostvaruju uvjeti za uključivanje većeg broja djece u vrtiće. Naglasila je kako je profesiji učitelja nužno vratiti dignitet koji zaslužuje, pri čemu je učiteljima nužna potpora cijelog društva. "Neka vas pamte po znanju, strpljenju i ljubavi koju ste ponijeli, pa ćete tako biti ispunjeni i sretni", zaključila je Predsjednica Republike. S djelovanjem petrinjskog fakulteta, koji ima 545 redovitih i izvanrednih studenata koji se školuju za odgajatelje i učitelje, upoznali su je dekan Siniša Opić i prodekan Marko Badrić. Na fakultetu u znanstveno-nastavnim zanimanjima radi 140 ljudi. "Mi sigurno nismo trošak, nego najbolja investicija države", kazao je dekan Opić. Kao važan projekt za poboljšanje uvjeta života i rada studenata spomenuli su planiranu izgradnju Studentskog doma.Kako bi se održala 156 godina duga tradicija obrazovanja učitelja u Petrinji, župan Ivo Žinić kazao je da županija pomaže fakultetske projekte. 

Pri dolasku u Glinu, Predsjednica je primila prijavak Mirsada Durakovića, dozapovjednika postrojenih pripadnika povijesne 1. i 2. glinske pukovnije, kojima je zapovijedao osobno ban Josip Jelačić. Potom je u zgradi glinske gradske uprave održala radni sastanak s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem i županom Ivom Žinićem te njihovim suradnicima.U središtu grada, predsjednica Grabar-Kitarović obratila se građanima, kojima je kazala kako joj je čast otkriti spomen ploču s imenima poginulih, koji su dali svoje živote u obrani Gline i domovine Hrvatske. 

"Ova ploča svjedoči o vašoj prošlosti koja je bila teška, ali isto tako i slavna jer ste branili i obranili i Glinu i Hrvatsku. Ali, moramo se okrenuti budućnosti, pa mi je posebno drago vidjeti najmlađe, budućnost Gline. Na sastanku me gradonačelnik upoznao s problematikom života u Glini i planovima za razvoj grada i cijeloga područja. Sa svoje strane, s velikim ću zadovoljstvom podržati vaše planove i dolaziti među vas kako bi vas ohrabrila. Naša je dužnost kao državnih dužnosnika osigurati uvjete da nam mladi ne odlaze iz Gline i ove županije", kazala je. Dodala je kako je u tri dana u Županiji vidjela velika stradanja u prošlosti, ali se uvjerila i u velike potencijale za budućnost. "Vjerujem u uspjeh Gline i Sisačko-moslavačke županije", zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.Spomen obilježje Predsjednica je otkrila u društvu roditelja poginulih branitelja Mare Cestarić i Zvonka Lisca. Prigodno su nastupili članovi KUD-a "Treća sreća" i Župnog zbora, a zajedničku molitvu je predvodio glinski župnik Ivica Mađer, koji je blagoslovio spomen-obilježje. Nakon Gline, trodnevni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji Predsjednica je završila susretom s građanima općine Gvozd i obilaskom objekata Lječilišta Topusko, koje je počelo obilježavati 200 godina organiziranog lječilišnog turizma.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.