Sud naredio državi da plati dug za JPP, potvrđeno da su izmjene Zakona bile nepotrebne

PRESS ČAČIĆ JPG

Trgovački sud u Varaždinu je u srijedu, 18. srpnja, objavio nepravomoćnu presudu kojom je u cijelosti usvojio tužbu Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice protiv Republike Hrvatske radi isplate novca za najamnine za izgradnju Gimnazije i sportske dvorane u Koprivnici po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

- Ovo je jedna od najvažnijih presuda za Varaždinsku županiju iako se odnosi na tužbu Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice. S obzirom da se tužba Varaždinske županije temelji na istoj osnovi i na istim činjenicama, za očekivati je da će isti sud donijeti iste presude. Osim toga, ova presuda je potvrdila da su izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, na kojima je inzistirao potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, bile potpuno nepotrebne. Izmjene Zakona su donesene u petak, no sada se definitivno potvrdilo ono na što već mjesecima upozoravam: taj Zakon nije bio potreban da bi Vlada platila dug za JPP i nastavila dalje plaćati svoje obveze – istaknuo je župan Varaždinske županije Radimir Čačić u četvrtak, 19. srpnja, na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu.

U presudi Trgovačkog suda u Varaždinu se ističe da je Sporazum o sufinanciranju troškova najamnine za objekte izgrađene po modelu JPP-a od svibnja 2013. valjan te je sud naložio Republici Hrvatskoj da tužiteljima isplati dug s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama. Isti Sporazum je, također u svibnju 2013., s državom potpisala i Varaždinska županija. Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica novac potražuju za jednu školu i dvoranu, a Varaždinska županija za 32 škole i dvorane.

- Država nam po osnovi JPP-a trenutno duguje gotovo 39 milijuna kuna. Od toga se 28,3 milijuna kuna odnosi na potraživanja od prosinca 2015. do 31. siječnja 2017., a 6,6 milijuna kuna iznose potraživanja u ovoj godini. Međutim, zakonske zatezne kamate samo za razdoblje do kraja 2017. iznose gotovo 4 milijuna kuna. Mi smo još prije osam mjeseci prihvatili nagodbu i bili spremni oprostiti kamate, no to sve će sad platiti građani ove države. A tko će odgovarati? Ljudi idu u zatvor zbog 20.000 kuna, kazneno ih se godini zbog putnih naloga. Tko će podnijeti ostavku zbog četiri milijuna kuna štete? – upitao se župan Čačić.Napomenuo je da dug za JPP nije plaćan samo zbog želje da se nanosi šteta građanima Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. 

- Stvari su sada potpuno jasne. Javno su pričali priče i tvrdili da će učiniti sve da se dug za JPP plati, ali su činili sve da ne plate ništa tako dug dok sud to ne naredi. S obzirom da dosadašnje ponašanje potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, može se očekivati da će se žaliti na prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Varaždinu. To znači da će kamate dalje teći te da će se dug i dalje povećavati. Sve će to građani Hrvatske platiti, a odgovarati neće nitko, kad ni dosad – naveo je Čačić.
On se ipak nada da će cijela priča oko JPP-a napokon završiti. - Nadam se da je sada toga dosta i da ćemo novac dobiti odmah, jer je osiguran u državnom proračunu, što je prije godinu dana, kao i prije nekoliko dana potvrdio ministar financija – naveo je župan.

Podsjećamo, Predrag Štromar, aktualni potpredsjednik Vlade RH je kao tadašnji župan Varaždinske županije, u rujnu 2016. godine podnio prvu tužbu protiv države radi isplate duga. Tužba se odnosi na dospjela, a neplaćena potraživanja u razdoblju u šest mjeseci, uz prethodni pokušaj mirnog rješenja spora. Kad su u pitanju izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, župan Čačić je na pitanje novinara vezano na prozivke HNS-a potvrdio da zastupnik Reformista u petak u Saboru izmjene nije podržao.

– S obzirom na činjenicu da Reformisti nisu u koaliciji s HDZ-om na nacionalnoj razini te da podržavaju samo zakonska rješenja koja su prihvatljiva i od interesa za Varaždinsku županiju, izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju nismo podržali zato što ozbiljno diskriminiraju učitelje s diplomama učiteljskih fakulteta. Sa stajališta povrata duga za JPP, izmjene Zakona su bile potpuno nepotrebne, što potvrđuje jučerašnja presuda – naveo je Čačić. Dodajmo da je na Trgovačkom sudu u Varaždinu zadnje ročište po prvoj i drugoj tužbi Varaždinske županije održano u travnju. Županija je državi svaki mjesec dostavljala zahtjeve za plaćanje dijela od 55 posto za najamnine sukladno Sporazumu o sufinanciranju iz 2013. godine, no nisu podmirili ni kunu od prosinca 2015. godine.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.