U navijačkim kockicama i na skupu Američko-jadranske inicijative u Zagrebu

KRSTIĆEVIĆ

Američki ministar obrane James Mattis za svog je posjeta Zagrebu izjavio da je Hrvatska "dokazana američka saveznica". Sastao se jučer s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je izrazio zadovoljstvo zbog izvrsnih i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD-a, priopćila je Vlada.Također, Mattis je pohvalio odluke hrvatskog državnog vodstva o nabavi nove vojne opreme i obećao pomoć kod sljedećih koraka modernizacije hrvatske vojske. U Zagreb je kako stoji u priopćenju Vlade stigao nakon summita NATO-a u Bruxellesu koji je na trenutke bio vrlo buran zbog izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa na saveznike da troše premalo na obranu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je nakon sastanka na vrhu da su sve saveznice čule Trumpovu poruku i da je pojačana svijest o nužnosti povećanja obrambenih troškova.Čelnici zemalja članica obvezali su se da će se do 2024. nastojati što više približiti cilju o izdvajanju dva posto BDP-a za obranu. Trenutačno taj cilj ispunjava osam zemalja, a do 2024. trebalo bi ih biti ukupno 17, među njima i Hrvatska koja za obranu trenutno izdvaja 1,33 posto BDP-a.

Na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje, regionalne inicijative, Mattis je ministre iz Hrvatske, Albanije, Makedonije, Crne Gore, BiH i Kosova uvjeravao da je SAD trajno predan miru i stabilnosti ovog kutka Europe.Neizravno je poslao poruku Rusiji koju Zapad često optužuje da ometa integracije regije u EU i NATO i naglasio da je SAD trajno predan miru i stabilnosti ovog kutka Europe.Hrvatska sudjeluje u NATO-ovim misijama u Afganistanu i na Kosovu te na Baltiku, a od idućeg mjeseca i u operaciji Sea Guardian protiv krijumčarenja ljudi u Sredozemlju. Promatrači u inicijativi su Slovenija, Kosovo i Srbija, čiji ministar obrane Aleksandar Vulin nije stigao u Zagreb jer je proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Naravno, zbog sudjelovanja Hrvatske u finalu Eeuropskog prvenstva u nogometu, sudionici skupa su u kockicama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.