Predsjednik Vlade: Nastavljamo s provedbom Nacionalnog programa reformi i Programa Vlade

Predsjednik Vlade

 

Kandidat za potpredsjednika Vlade Tomislav Tolušić i kandidat za ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dobili su potporu Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu Hrvatskoga sabora.

„Očekujem da sutra Hrvatski sabor izglasa povjerenje reka je sjednici Odbora premijer te da na taj način kompletiramo Vladu i da prionemo, osobito u području gospodarstva, daljnjem poduzimanju reformi sukladno Programu Vlade i Nacionalnom programu reformi“, poručio je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na početak hrvatskoga predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe naglasivši kako je to velika odgovornost i prigoda za predstavljanje hrvatskih prioriteta, a to su, između ostaloga, zaštita ljudskih i manjinskih prava, decentralizacija i zaštita kulturne baštine.

Čestitao je potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a.

„To je izrazita čast i veliko osobno priznanje, ali i priznanje Vladi, Ministarstvu i Hrvatskoj vojsci“, kazao je Plenković i dodao kako potpredsjednik Krstičević u svom posjetu SAD-u učvršćuje veze s najvažnijim partnerom i saveznikom u okviru NATO-a.

Sastanak na vrhu koji je održan prošlog tjedna u Sofiji između čelnika članica Europske unije i država jugoistoka Europe ocijenio je vrlo korisnom porukom za nastavak daljnjeg približavanje Europskoj uniji tih zemalja.

„Na naše inzistiranje u zaključke je uvršteno da će se idući takav summit održati 2020. u Hrvatskoj, za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom“, kazao je predsjednik Vlade i naglasio da će Hrvatska svojim susjedima dati veliku potporu na njihovom europskom putu.

Najavio je da će bugarski predsjednik Vlade Boyko Borissov posjetiti Zagreb u subotu, što je još jedna poruka tijesne suradnje između Hrvatske i Bugarske.

Govoreći o svom posjetu Rumunjskoj, kazao je kako su njime osnaženi bilateralni odnosi, koji su na najvišoj razini u posljednjih 30 godina, a potpisan je i sporazum o suradnji u području obrane i sigurnosti. Podsjetio je da je Rumunjska, uz Finsku, s Hrvatskom u triju predsjedavanja Europskom unijom. Naglasio je kako je potrebno nastaviti razvijati dunavsku suradnju, s obzirom da su obje zemlje uključene u Strategiju Europske unije za Dunavsku regiju.

Najavio je kako će se danas potpisati 102 ugovora s jedinicama lokalne samouprave iz Mjere 7 Programa ruralnoga razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., što je ocijenio konkretnom porukom partnerstva između središnje i lokalnih vlasti, kao i primjer kvalitetnog korištenja sredstava za vrlo konkretne projekte.

Kao dodatnu potvrdu upravo tog kvalitetnog korištenja sredstava predsjednik Vlade istaknuo je potpisivanje niza ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u Vinkovcima, koje su potpisali ministar Butković i ministrica Žalac,  za prometne i infrastrukturne projekte.

Osvrnuo se i na preporuke Europske komisije koje je, u okviru svojih godišnjih preporuka, uputila Hrvatskoj, ističući da je dobro što ih je manje nego prošle godine.

„To je znak da smo kvalitetno radili na Nacionalnom programu reformi“, naglasio je i dodao kako je praktički sve što je Komisija preporučila već uvršteno u ovogodišnji Nacionalni program.

Izrazito važnim ocijenio je što je Komisija prepoznala hrvatske napore u fiskalnoj konsolidaciji i izrazila stav da su rezultati bolji od očekivanih, a ojačani su i procesi glede upravljanja javnim dugom, koji se smanjuje brže nego u drugim članicama Europske unije. Podsjetio je i da je Hrvatska lani izašla i Procedure prekomjernog manjka.

"Mislim da ne čudi da su u nam 2017. i općenito financijske institucije i agencije za kreditni rejting podigle rejting po prvi put od 2004.", istaknuo je Plenković i dodao da će Vlada nastaviti sa svim onim što treba činiti u pogledu fiskalne konsolidacije i daljnjih reformi.

Naglasio je da je važno da se iz Nacionalnog programa reformi realiziraju tri prioriteta, jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija, zajedno sa svim ostalim mjerama i da se na taj način ojača potencijal rasta hrvatskog gospodarstva.

Na kraju uvodnoga dijela zahvalio je glasnogovornici Vlade Sunčani Glavak, koja odlazi na dužnost zastupnice u Hrvatskome saboru, na odličnoj suradnji i velikom doprinosu radu Vlade.

„Gospođa Glavak jedna je od naših iskusnih političarki koja će dati veliki doprinos radu Kluba Hrvatske demokratske zajednice i dalje nastaviti na još odgovornijim dužnostima koje su pred njom u Hrvatskome saboru. Sunčana, hvala još jednom na iskrenoj, prijateljskoj i profesionalnoj suradnji“, rekao je predsjednik Vlade.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.