Stoljeće tekstila - muzejska edukacijska radionica uz izložbu

Stoljeće tekstila - muzejska edukacijska radionica uz izložbu

Gradskom muzeju Varaždin u tijeku je održavanje edukacijskih radionica za učenike nižih razreda osnovnih kola, uz izložbu Stoljeće tekstila (Palača Herzer, Franjevački trg 10). Autorica i voditeljica radionica je Spomenka Težak, muzejska savjetnica u GMV-u, te o radionici kaže - Cilj nam je putem ove radionice približiti spoznaje o varaždinskoj tekstilnoj industriji u posljednjih 100 godina, koja je zapošljavala velik dio stanovništva na našem području. Uz kratku priču, s kojom ćemo razgledati izložbu uz stručno vođenje, radionica u radnom dijelu obuhvaća i grupni rad učenika pomoću radnih listića i edukacijskih igara. Radni listići i edukacijske igre temelje se na predmetima prezentiranima na izložbi. Kroz kratak povijesni razvoj najveće varaždinske tekstilne industrije učenici će u radionici upoznati zanimanja koja su bila prisutna u ovoj industriji, kao i neke modne izričaje.

Radionica je temeljena kao izvanučionička ili terenska nastava prirode i društva za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Cilj muzejske radionice je upoznati učenike s jednom od najznačajnijih varaždinskih tvornica te pojmovima: Gradski muzej Varaždin, Varteks, industrija, zanimanja u tekstilnoj industriji.Trajanje radionice je 60 minuta,a broj osoba po radionici - maksimalno 25 učenika, a sastoji se od petminutnog dočeka učenika u predvorju palače Herzer. Upoznavanje učenika s prostorom i kustosom te razgleda izložbe uz vodstvo kustosa, s naglaskom na predmete vezane uz različita zanimanja u tekstilnoj industriji; potrebno vrijeme.Zatim slijedi kreativni rad u radionici i upoznavanje učenika s oblikom rada u kreativnom dijelu radionice, odnosno što će i na koji način raditi. Kao oblik rada prisutan je grupni rad (rad s grupom od 5 do 8 učenika), te se u skladu s tim razred podijeli u četiri grupe. Svaka grupa dobije radni listić sa zadacima, a potrebno vrijeme je 30 minuta. Predstavljanje rezultata rada pojedine grupe - potrebno vrijeme je 10 minuta.

Cijena je 25 kuna po učeniku, a za učenike s iskaznicom MIŠ – Muzej i škola, sudjelovanje je besplatno. Vrijeme održavanja radionica je od 5. veljaće do 29. ožujka, od utorka do petka, u vremenu od 9 do 12 sati. Voditeljice radionica muzejska savjetnica Spomenka Težak / kustosica Nataša Mihinjač. Edukacije se održavaju i za osme razrede te srednjoškolce.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.