Tehnička škola Čakovec kandidat za 50 milijuna kuna i regionalni centar izvrsnosti u području strojarstva

Tehnička škola Čakovec

Međimurska županija uključuje se u postupak uspostave regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju te je tako Tehničku školu Čakovec kandidirala za regionalni centar kompetentnosti za strukovno područje strojarstva. Bude li odabrana za regionalni centar, Tehničkoj školi Čakovec taj status može donijeti do 50 milijuna kuna iz EU fondova.

Mreža i koje strukovne škole u Hrvatskoj postaju regionalni centri izvrsnosti bit će poznati ovog ljeta u skladu sa zakonski definiranim postupkom bodovanja svih strukovnih škola u Hrvatskoj. Riječ je o ocjenjivanju u kojem se ne analiziraju samo kvaliteta i uspjesi škole ili resursi kojima ona raspolaže, već i gospodarski čimbenici koji s jedne strane utječu na formiranje potreba na tržištu rada a s druge otvaraju razvojne perspektive u pojedinim gospodarskim granama u određenim regionalnim cjelinama.

U izgradnju ovih, za hrvatski obrazovni sustav novih oblika obrazovne sinergije gospodarstva i srednjoškolskog obrazovnog sustava, Republika Hrvatska će u sljedeće tri godine uložiti gotovo milijardu kuna proračunskih sredstava i novca iz europskih fondova (Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj) i to za centre u pet sektora:  turizmu i ugostiteljstvu, strojarstvu, elektrotehnici, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, poljoprivredi i zdravstvu, a u narednim se godinama očekuju i nova ulaganja u druga strukovna područja.

Od obrazovanja srednjoškolaca do cjeloživotnog učenja i transfera novih tehnologija

Regionalni centri kompetentnosti namijenjeni su učenicima srednjih škola, zaposlenicima u određenom strukovnom području no riječ je i o centrima cjeloživotnog učenja i transfera novih tehnologija. Interes poduzetnika i gospodarstva u cjelini, planovi i razvoj osnovica su djelovanja spomenutih centara pa je iz tog razloga njihovu uspostavu i za rad presudan angažman gospodarskih čimbenika svakog sektora.  Aktivnost i sinergija s obrazovnim procesima u školi nije samo jedan od osnovnih elemenata koji se u postupku odabira centara vrednuju nego se očituje i u svrsi njihova osnivanja.

Suradnja koja je već uspostavljena u osnivanju metalske jezgre i pripremanju studija strojarstva na Međimurskome veleučilištu svakako će biti pozitivno iskustvo i značajna prednost, a odobrenjem kandidiranog projekta, uz Metalsku jezgru, iznos ulaganja u znanstvenu izvrsnost u ovoj godini vrijedan je više od 80 milijuna kuna.

Za potrebe uspostave regionalnih centara kompetentnosti, prema broju učenika na pojedinom području i prostornoj povezanosti, Hrvatska je podijeljena u pet regija. Međimurska županija, povezana s još četiri županije: Varaždinskom, Krapinsko-zagorskom, Koprivničko-križevačkom i Bjelovarsko-bilogorskom, čini jednu cjelinu te se suradnja u planiranju razvoja i uspostavi centra tako očekuje i s poduzetnicima u strojarstvu koji rade u ostalim županijama, baš kao što će i međimurski poduzetnici u ostalim strukovnim područjima surađivati sa županijama u kojima će biti osnovani centri područja njihove djelanosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.