Rođeni od 1964. na dalje u mirovinu sa 67 godina

pavic

Ako ste rođeni 1964. godine i kasnije u mirovinu ćete ići s punih 67 godina, i muškarci i žene, osim ako do 2031. ne realizirate neki drugi model za dostojnu mirovinu, s tim da će se privremeni odlazak još strože penalizirati. Što će biti s dodatkom, čuvenih 27 posto? O mirovinskoj reformi bilo je riječi u HRT-ovoj emi dana u razgovoru s resornim ministrom Markom Pavićem. 

Istaknuo je da je samo 27 posto sadašnjih umirovljenika odradilo 40 godina radnog staža, a da je 30 godina radnog staža prosjek. Već sada imamo deficit, odnosno 17 milijardi kuna nam fali u proračunu svake godine za isplatu mirovina. Najviše brine da umirovljenici koji sada idu u mirovinu u sljedećih 10-15 godina, da u prosjeku imaju 16 posto manju mirovinu od umirovljenika koji su išli prije.

Ministar Pavić je rekao da je sustav vrlo izazovan i da cjelokupna mirovinska reforma koju su danas predstavili ide u rješavanje srži tih problema.

Naglasio je da cilj osigurati ljudima, koji u sljedećih 10-15 godina ulaze u mirovinski sustav dostojnu mirovinu. Ova vlada je socijalna vlada i želimo se odgovorno ponašati s financijama. Ne želimo stvarati dodatni deficit i upravo sve ove mjere idu prema tome cilju, rekao je ministar Pavić te dodao da je mirovinski sustav stabilan i da su mirovine neupitne.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.