Susret u vrtovima 2018. / Rendez-vous aux jardins 2018 Europa vrtova / L'Europe des jardins,od 1. – 3. lipnja

Opatija susret u vrtovima

- U sklopu Europske godine kulturne baštine 2018., na poziv Ministarstva kulture Republike Francuske prvi put Republika Hrvatska zajedno s ostalim europskim zemljama sudjeluje u manifestaciji Susret u vrtovima 2018. organizacijom prigodnih programa u četiri perivoja/parka. Prigodni programi u vrtovima/perivojima Opatije, Lipika, Zaprešića i Siska, što su ih organizirali konzervatorski odjeli u Rijeci, Požegi, Zagrebu i Sisku u suradnji s partnerima, postali su dio zajedničkog događanja u razdoblju od 1. do 3. lipnja  koje ujedinjuje više od 3000 vrtova diljem Europe pod sloganom Europa vrtova.

- Pozivamo građane da se priključe i sudjeluju u organiziranim stručnim i edukativnim obilascima kojima se žele potaknuti da obrate više pozornosti na prostor oko sebe, na usku povezanost između ljudi i prirode te da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora. Isto tako, da se ovom prigodom informiraju o važnosti podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju ove vrste kulturne baštine osobito kod djece i mladih te o važnosti obnove vrtova kao i nužnosti stručne edukacije te prijenosa znanja.

U perivoju vile Angioline u Opatiji 1. lipnja  u 9 sati održat će se radionica osmišljavanja prepoznatljivog opatijskog kišobrana, kabanice ili kišnih čizmica za djecu Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ iz Opatije te stručni skup na temu „Kako uspješno održavati i koristiti park Angiolina čuvajući ga za budućnost?“ u 10 sati. U subotu, 2. Lipnja, u 10 sati je šetnja posjetitelja parkom Angiolina u društvu voditeljice održavanja hortikulturnih površina u gradskoj tvrtki „Parkovi Opatija“ Hermine Brajković, mag. ing. hort., i krajobrazne arhitektice mr. sc. Dobrile Kraljić.

U perivoju lječilišta u Lipiku u petak, 1. Lipnja, u 14,30 sati bit će prezentirana povijest razvoja perivoja i lječilišta istoimenim predavanjem.   

Povijesni razvoj perivoja Novih dvora zaprešićkih bit će predstavljen predavanjem u vršilnici perivoja 2. Lipnja,  s početkom u 10 sati, na temu Povijest formiranja imanja i perivoja Novih dvora zaprešićkih u kontekstu tendencija 19. stoljeća“ koje će potom biti popraćeno i predstavljanjem projekta uređenja perivoja, nakon čega je predviđena šetnja kroz perivoj uz stručno vodstvo. 

U Parku skulptura u naselju Caprag u Sisku nastalih u okviru kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak bit će u petak, 1. lipnja, u 10 sati za djecu predškolskog i školskog uzrasta organiziran obilazak i upoznavanje sa skulpturama, florom i faunom te potom radionice i Dan otvorenih vrata Vrta osjetila Dječjeg vrtića Sisak Novi. Program se nastavlja i u subotu, 2. lipnja, u 10 sati predstavljanjem likovnih radova s radionica i za širu javnost stručnim vodstvom po parku skulptura te upoznavanjem s biološkim raznolikostima faune i flore u urbanim sredinama.Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.