Dodjeljen Oscar, "Oblik vode" najbolji film

Dodjeljen Oscar, "Oblik vode" najbolji film

Film 'Oblik vode" Guillerma Del Tora proglašen je najboljim na 90. dodjeli Oscra, koja se , po našem vremenu , održala noćas u Los Angelesu. Film je ukupno osvojio  4 Oscara od 13 nominacija, a meksički redatelj dobio je  nagradu za režiju!

Tijek dodjele Oscara

Na samom početku voditelj Jimmy Kimmel podsjetio je na značaj ove nagrade, te najavio neke od nominiranih, poput Jordana Peelea, koji je tek treća osoba u povijesti koja je nominirana za film koji je napisao, producirao i režirao. Timothée Chalamet (22) najmlađi je nominirani, a Christopher Plummer najstariji s 88 godina.

Kimmel se dotaknuo prošle godine i spomenuo zamjenu koverti, te predatora Harveya Weinsteina, a najavio je i novost - dobitnik koji bude imao najkraći govor, osvojit će jet-ski.
Slijedi i dodjela prve nagradeNAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC: Najavljuje je prošlogodišnja dobitnica Viola Davies.Oscara je zasluženo dobio Sam Rockwell za film "Tri plakata izvan grada". - Želio bih čestitati svim konkurentima, odlični ste - kazao je Rockwell i dodao da njegova ljubav za filmove traje još od osme godine, kada su ga roditelji prvi put odveli u kino

NAJBOLJI MAKE UP: Oscar je osvojio je film "Prijelomni čas" u kategoriji Najbolji make up,
NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA: Oscara za najbolju kostimografiju dobio film "Fantomska nit".

 

NAJBOLJI DIKUMENTARAC:  Oscar je pripao američkom filmu "Icarus", koji govori o korištenju dopinga u sportu.

- Zahvaljujemo se našem zviždaču, koji nam je otkrio crne tajne sporta. Sad je vrlo bitno da se dotaknemo ove teme - rekao je redatelj Bryan Foggel.

Uslijedila je i izvedba prve nominirane pjesme - R&B diva Mary J. Blige pjeva "Mighty River" iz filma "Modbound". Mary je prva u povijesti nominirana za sporednu žensku ulogu, te za najbolju pjesmu.

OSCAR ZA MONTAŽU ZVUKA: dobio je film "Dunkirk", Richard King i Alex Gibson osvojili su prvi večerašnji Oscar za film Christophera Nolana! Isti film osvojio je i Oscar za najbolji zvuk.

OSCAR ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU: Oscara je dobila  drama Guillerma del Tora "Oblik vode" .

OSCAR ZA NAJBOLJI STRANI FILM: dobio je čilenasnki film "Fantastična žena".

OSCAR ZA NAJBOLJU ŽENSKU SPOREDNU ULOGU: dobila je Allison Janney, za film "Ja, Tonya".
- Sve sam napravlla sama. Hvala Akademiji, i ostalim nominiranim kolegicama na prekrasnim izvedbama - kazala je Janney.

NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: Oscara je dobio film "Draga košarko", a govori o oproštaju Kobea Bryanta od košarke. Legendarni košarkaš je i koautor ovog filma, pa je i primio Oscar.

NAJBOLJI ANIMIRANI FILM: Oscar za najbolji animirani film dobio je "Coco i i velika tajna", redatelja Leeja Unkricha.OSCAR ZA VIZUALNE EFEKTE: dobio je , to je njegov prvi oscar,  film "Blade Runner 2049.", redatelja Denisa Villeneuvea.
OSCAR ZA KRATKOMETRAŽNO DOKUMENTARAC: osvojio ga je 'Heaven is a Traffic Jam on the 405', redatelja Franka Stiefela.
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI FILM: dobio je britanski film "Tiho dijete", o gluhoj 4-godišnjoj djevojčici, koja uči znakovni jezik.

NAJBOLJI IZVORNI SCENARIJ: slavio je Jordan Peele za film "Get out".

NAJBOLJA ŽENSKA ULOGA: Oscara je, opet očekivano, osvojio Guillermo Del Toro za "Oblik vode".
- Imigrant sam koji u ovoj zemlji živi 25 godina. Kada nam svijet kaže da produbimo granice, mi bi ih trebali brisati - rekao je meksički redatelj.NAJBOLJI GLUMAC: Oscar je osvojio Gary Oldman za ulogu Churchilla u filmu "Prijelomni čas".
Engleski glumac istaknuo je kako su se ostvarili snovi momku iz Londona koji dugo živi u Americi, gdje je stekao puno prijatelja. Oscara je posvetio majci koja će idućeg tjedna proslaviti 99. rođendan.NAJBOLJA GLUMICA: Oscar je osvojila Frances McDormand za maestralnu ulogu u filmu "3 plakata izvan grada".
McDormand je održala emotivan govor i nagradu posvetila svim ženama.

NAJBOLJI FILM: Oscara je dobio film "Oblik vode", te tako osvojio svoj četvrti sinočnji Oscar! Bez obzira što je na omotnicama pisalo za koje su nagrade, Del Toro je dva puta provjerio je li njegov film stvarno dobitnik!

Ovo dokazuje da je sve moguće, u svakoj zemlji ovoga svijeta. Kao dijete u Meksiku nisam mogao ni sanjati da će se ovo dogoditi. Poručujem svima koji žele priče iz stvarnom svijeta ispričati znanstvenom fantastikom da su vrata otvorena. Film posvećujem svakom mladom filmašu - rekao je Del Toro.

Sve kategorije dodijelenog Oscara

Najbolji film: Oblik vode
Glavna muška uloga: Gary Oldman (Prijelomni čas)
Sporedna muška uloga: Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada)
Glavna ženska uloga: Fraces McDormand (Tri plakata izvan grada)
Sporedna ženska uloga: Allison Janney (Ja, Tonya) Režija: Guillermo del Toro (Oblik vode)
Originalni scenarij: Bježi!
Adaptirani scenarij: Skrivena ljubav Film na stranom jeziku: Čudesna žena / Una mujer fantastica (Chile) Fotografija: Blade Runner 2049
Montaža: Dunkirk
Scenografija: Oblik vode
Kostimografija: Fantomska nit Šminka: Prijelomni čas
Originalna glazba: Oblik vode
Originalna pjesma: "Remember Me" (Coco i velika tajna)
Zvuk: Dunkirk
Montaža zvuka: Dunkirk
Vizualni efekti: Blade Runner 2049
Animirani film: Coco i velika tajna
Dokumentarni film: Icarus
Kratkometražni dokumentarni film: Heaven Is a Traffic Jam on the 405
Kratkometražni animirani film: Dear Basketball
Kratkometražni igrani film: The Silent

vecernji.hr/HHIA.com.hr
foto: oscar.go.com

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.