Vlada - povećanje kvota za zapošljavanje stranaca tek kada se iscrpe mogućnosti zapošljavanja domaćih radnika

PREMIJER

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je nakon sastanka u Zadru sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu samoupravu u Hrvatskom saboru, izjavu za medije.Zahvalivši zadarskome županu Longinu, gradonačelniku Dukiću,  rektorici Sveučilišta u Zadru Vican, te predsjedniku Zajednice županija Goranu Pauku na organizaciji šestoga susreta Vlade s predstavnicima lokalne i područne samouprave, predsjednik Vlade kazao je da se na sastanku razgovaralo o tri teme relevantne za sve hrvatske krajeve i županije.
 
Snažnija uloga županija
 
Kazao je da je ministar uprave Kuščević prezentirao plan da se uredi državne uprave koji postoje na razini županija, nizom zakonskih izmjena koje će Vlada donijeti, spoje i fuzioniraju sa županijama."Na taj način dajemo konkretan primjer funkcionalne decentralizacije na razini županija, čime će njihova uloga biti snažnija, a usluge koje pružaju bit će bliže hrvatskim građanima, što je u praksi potvrda načela supsidijarnosti", poručio je.
 
Aktivnosti na prevenciji nasilja u obitelji
 

Druga tema odnosila se na Nacionalnu strategiju sprečavanja nasilja u obitelji, nasilja nad ženama koju je predstavila ministrica Murganić, kao i sve aktivnosti na prevenciji nasilja, na oštrijem sankcioniranju počinitelja, na potpori žrtvama, na međuresornoj koordinaciji te na nizu mjera koje Vlada i resori rade.Naglasio je da je dio toga već sadržan u Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, dok je dio pripremljen  u partnerstvu s udrugama koje se godinama bave ovom temom i koje dale vrlo korisne savjete za bolje rješavanje ovoga negativnog fenomena, te su korištene i recentne sugestije građanskih inicijativa.
 
Dugoročno održiv i kvalitetniji turizam
 
"Treća tema je paket zakona u području turizma o kojima je govorio ministar Cappelli, što je posebno važno, imajući na umu značaj turizma za hrvatsko gospodarstvo,  s obzirom da nam preko 20% BDP-a  dolazi iz ove grane industrije. Važno je stoga da ulažemo u turizam, da imamo dobar zakonski okvir, poboljšavamo usluge i kvalitetu, da on bude dugoročno održiv", ocijenio je Plenković, dodajući da je to grana u koju ide više od milijardu eura godišnje investicija zadnjih nekoliko godina.
"Stoga vjerujemo i da će ova sezona, unatoč kiši tijekom svibnja, biti na razini rekordnih sezona koje smo imali tijekom 2017. i 2018. godine", kazao je.
 
Sustavan dijalog između Vlade i lokalne i područne samouprave
 
Predsjednik Vlade posebno važnim smatra  kontinuiran i sustavan dijalog s lokalnom i područnom samoupravom, kao dio partnerstva koje je upravo ova Vlada uspostavila od prosinca 2016.
 
"Komunikacija između svih članova Vlade i svih župana je kontinuirana, stalna i razumijeva međusobne prioritete. Sve što je bilo relevantno smo raspravili, župani su još jednom iskazali zadovoljstvo, ne samo dijalogom, nego posebno i učincima Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, koja je u prosjeku za 28% povećala izvorne prihode svih županija, učinivši ih puno snažnijim akterom u okviru njihovih nadležnosti, ali i partnerom državnih institucija za povlačenje i apsorpciju europskih sredstava", naglašava predsjednik Vlade.  
Kazao je da  je, danas potpisan ugovor u vrijednosti od 560 milijuna kuna, koji se tiče odvodnje na potezu Zadar-Crno-Kožino-Petrčane,  omogućio približavanju 70% ugovorenih sredstava u sadašnjoj  financijskoj perspektivi, u odnosu na početnih ugovorenih 9% na početku mandata ove Vlade.
 
Dobri makroekonomski pokazatelji; niži troškovi refinanciranja duga
 
"Ovo je bila prigoda da župane izvijestimo i o ukupnim makroekonomskim kretanjima koja su izrazito povoljna, ne samo o gospodarskom rastu, nego i činjenici da smo, nakon izlaska iz procedure prekomjernog proračunskoga manjka, sada država koja nema makroekonomske neravnoteže", istaknuo je Plenković."Četiri preporuke Europske komisije potvrđuju dobar smjer našeg Nacionalnog programa reformi. Dvije od tri svjetske agencije za kreditni rejting, vratile su nas, nakon šest i pol godina na razinu investicijskog rejtinga i to sa pozitivnim izgledima. Kontinuirano se smanjuje javni dug, što naravno smanjuje ukupne troškove kamata.Napomenuo je da je zadnje refinanciranje obveznica iz 2009. ostvareno po izrazito povoljnijim kamatama od onih koje su se plaćale do sada.
 
"Samo ta jedna transakcija znači 500 milijuna kuna više uštede u proračunu, što  plastično kazano iznosi cijeli proračun Ministarstva uprave sa gotovo svih 20 ureda državne uprave, u svim hrvatskim županijama. Sve to ne bi bilo moguće da nema ključnoga elementa, a to je preduvjet političke stabilnosti i mir za rad na reformama", ponovio je predsjednik Vlade.
 
Pauk: Zadovoljstvo nastavkom suradnje


Predsjednik Zajednice županija Goran Pauk potvrdio je premijerove riječi da se i ovim šestim sastankom nastavlja politika suradnje i dijaloga, ali i politika rezultata postignutih u suradnji s Vladom.Današnji sastanak u smislu funkcionalne i fiskalne decentralizacije nazvao je najvećom  reformom što se tiče županijske i javne uprave, koji podrazumijeva preuzimanje poslova državne uprave."Time smo izuzetno zadovoljni, to smo htjeli, a i bojazan koja se tiče financijske decentralizacije je na ovom sastanku otklonjena, tako da smo sigurni da tu neće biti problema, a mi ćemo se, s naše strane, ustrojstveno pripremiti za prihvaćanje djelatnika do kraja ove godine i potpisivanje ugovora s Ministarstvom uprave, odnosno s Vladom", kazao je Pauk.Kazao je i da je druga tema sastanka, nasilje u obitelji i nasilje nad ženama vrlo bitna, a nažalost i sve aktualnija. Dometnuo je da se protiv nasilja treba još snažnije boriti,  ukazivati na njegove posljedice, ali i osiguravati uvjete,  ponajprije što se tiče sigurnih kuća kojih u nekoliko županija još nema. 
Što se tiče treće teme, turizma, Pauk je  pozdravio decentralizacijski karakter zakona koji daje lokalnoj i područnoj samoupravi određene ovlasti kakve dosad nisu imale, ali i decentralizira sredstva na način da turističke zajednice na razini države raspodjeljuju sredstva u korist nižih zajednica.
 
Longin: Rast zaposlenosti tijekom cijele godine
 
Župan Longin zahvalio je premijeru i Vladi na održavanju sastanka u Zadru, te na prilici za prezentaciju svega što se u županiji radi. Pohvalio se rastom zaposlenosti od pet posto kroz cijelu godinu, ali  i današnjim potpisivanjem velikog ugovora za grad Zadar. "Ova Vlada,  nije ostala samo na riječima, nego je konkretno pokazala i fiskalnu decentralizaciju ali i funkcionalnu.  Pred nama je velik posao, počela je turistička sezona, i spremni smo", poručio je Longin.
 
Dukić: Potpisan projekt vrijedan 567 milijuna kuna
 
Gradonačelnik Dukić također je zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi danas potpisanoga projekta kojim se 567 milijuna kuna ulaže u kanalizacijski sustav Zadra, te se sa 70% stanovnika Zadra, na 85% podiže kanalizacijska infrastruktura. Time Zadar, smatra Dukić,  postaje moderan hrvatski grad, najavio je i rješavanje pitanja deponija u blizini Zadra, kao put do ekološki održivoga grada.
 
Novi element za dopunu zahtjeva prema Povjerenstvu je odluka Upravnoga suda

Potom je predsjednik Vlade Plenković, na novinarski upit komentirao odluku saborskog odbora za Ustav da ne raspravlja o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković.
Na pitanje je li traženje izuzeća bio njegov manevar da spriječi Povjerenstvo u donošenju odluke, predsjednik Vlade ocijenio je da se radi o trendu  iznošenja netočnih činjenica."Prvo, Povjerenstvo je već konstatiralo da nema nikakvih sukoba interesa, i molim vas da to prenesete. Drugo, ovdje je riječ o elementu koji se tiče načela djelovanja dužnosnika", rekao je Plenković.Dodao je da, s obzirom da su neki predstavnici medija već izvlačili krive zaključke na dopunu njegovoga zahtjeva prema Povjerenstvu, da se ona nije dogodila u svjetlu činjenice iznenadnoga saznanja gdje je prije radila predsjednica Povjerenstva, što poštuje, nego s obzirom da je novi element bila odluka Upravnoga suda."To je novi element i to bi bilo dobro prenijeti. Sada je na institucijama da dalje odlučuju tko je nadležan za ovo pitanje", poručio je.
 
Puno resora i puno ambicija

 
Na pitanje o mogućem povećanju plaća za učitelje, Plenković je kazao da će se voditi rasprava u okviru limita za proračun iduće godine.,,Ima puno resora i puno ambicija. Naša je politika fiskalna konsolidacija, velika su porezna i administrativna rasterećenja, narasla je minimalna plaća, narasla je prosječna plaća u Republici Hrvatskoj; svi su gospodarski pokazatelji dobri i sve ove inicijative moramo gledati u ukupnom kontekstu onoga što radimo na razini bilo državnih, bilo javnih službi".
 
Vladine mjere za demografsku revitalizaciju nemaju presedana
 
Komentirajući navodnu izjavu Milana Bandića da niti jedan premijer nije obratio dovoljnu pažnju na demografske mjere te da bi Vlada trebala kopirati zagrebački model,  predsjednik Vlade je podsjetio na svoje uvodno izlaganje u kojem je podsjetio da je u Sibiu na sastanku šefova država i Vlada, pokrenuo inicijativu da se pitanje demografske revitalizacije otvori u okviru Strateškoga programa Unije za razdoblje 2019.-2024, koji će Europsko vijeće usvojiti idući tjedan, a s obzirom na činjenicu da čak 14 od 28 država članica ima isti problem negativnog prirodnog priraštaja."To je ozbiljan strukturni problem koji traje već niz desetljeća, nije od jučer, nije od ove Vlade, niti od razine grada. Mjere koje smo mi do sada poduzeli s ciljem demografske revitalizacije su bez presedana, a ministrica Murganić predložila je i novi paket mjera o kojima smo raspravljali na Vijeću za demografsku revitalizaciju čije će usvajanje ići tijekom jeseni", napomenuo je Plenković i ustvrdio da se ne radi samo o pitanju gospodarskih preduvjeta, rasta i boljeg standarda ljudi, nego i o  mentalitetnom pitanju.
 
Traje istraga u Virovitici
 
Na pitanje o problemu nestanka novca iz virovitičke blagajne, Plenković je kazao da je o tome detaljno razgovarao  s gradonačelnikom te je osobno upoznat sa svim relevantnim činjenicama, a s obzirom da traje službena istraga nakon smrti pročelnika, očekuje da se ubrzo sazna o čemu je točno riječ .
 
Vlada udvostručila kvote za strane radnike u odnosu na prošlu godinu; razmotrit će se zahtjev za dodatno povećanje
 
Na upit o zahtjevima za povećanje kvota za strane radnike u Hrvatskoj, premijer je podsjetio da je Vlada jesenas utvrdila kvotu od 65 tisuća radnih dozvola za strance, to jest državljane trećih zemalja koje nisu članice EU-a."Ta je odluka bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti. U pojedinim granama čini se da su te kvote konzumirane", rekao je i dodao da postoje signali hotelijera za dodatnim povećanjem kvota.Istaknuo je i da je Vlada bilo vrlo izdašna, udvostručivši kvote za strane radnike u odnosu na 2018. godinu."Analizirat ćemo. Naravno da želimo da što veći broj hrvatskih državljana koji su trenutno nezaposleni iskoristi ovaj povoljan trenutak, gdje na tržištu rada praktički svatko onaj tko želi raditi u ovom trenutku može dobiti posao. To je naš stav i mi ga čak, tu na neki način, dijelimo sa sindikalnim središnjicama, jer bismo htjeli da što više naših nezaposlenih ljudi iskoristi ovu prigodu i radi ", rekao je Plenković navodeći da je Vlada spremna razmotriti povećanje kvota za zapošljavanje stranaca, tek kada se iscrpe mogućnosti zapošljavanja domaćih radnika.
 
"Kada nedvojbeno utvrdimo da su iscrpljene mogućnosti zapošljavanja naših državljana, onda smo spremni razmotriti i proširiti kvote, koje su očito u pojedinim dijelovima zemlje, osobito na obali, bilo da je riječ o turizmu, ugostiteljstvu ili graditeljstvu, nužno potrebne. Mi ćemo iza te odluke stati, ali ne želimo da to bude neargumentirano", zaključio je.Na upit o tome hoće li pomoći Osječanima vezano uz najezdu komaraca, predsjednik Vlade kazao je da je Vlada svjesna problema kojeg je danas na sastanku artikulirao i župan Anušić, te će Vlada u dogovoru sa gradom i županom, ukoliko se radi  o problemu širem od Osijeka vidjeti na koji način može pomoći."Do sada, formalno gledano, nikakav zahtjev nije stigao Vladi iz grada ili županije, a ukoliko se to dogodi, Vlada će nastojati pomoći, jer prema onome što se može vidjeti u medijima, situacija nije dobra i našim prijateljima u Osijeku je potrebno pomoći", poručio je Plenković. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.