Revizija utvrdila : Agrokor u 2016. imao gubitak 15 milijardi kuna

Bivša Todorićeva uprava lani je objavila da je koncern u 2015. godini imao dobit od 1,2 milijardi kuna, revizija je sada utvrdila da je te godine koncern imao gubitak, koji se je u 2016. godini popeo na visokih 15 milijardi kuna. Te će podatke izvanredna uprava objaviti u petak, a ako sud do tada objavi i tražbine, tada će se znati i točna visina duga. Prema zadnjim podacima izvanredne uprave taj je dug bio 40,3 milijardi kuna, a u novom izvješću bit će tek neznatno veći. Revizori su tako završili višemjesečni posao utvrđivanja raznih propusta u knjiženju, a koji su doveli do poraznih podataka. Zajedno s revizorima od početka procesa u sjedištu koncerna sjede i predstavnici DORH-a, od kojih se očekuje sljedeći potez.

Revizija

Revizija je proteklih mjeseci puno vremena radila na utvrđivanju točnog stanja tzv. goodwilla, tj vrijednosti kompanije bazirane na reputaciji tvrtke, stručnost, imenu... Todorić je na tome napuhao vrijednost kompanija na burzi. No ta činjenica nije dovoljna da se Todorića jače stegne, ali može biti primjerice prikazivanje financijskih mjenica u bilanci kao duga dobavljača, a ne Agrokora, i pogrešna knjiženja ili izostanak knjiženja u nekim slučajevima, sve u cilju namještanja rezultata kako bi se na kraju godine iskazala dobit. A kako se približava revizorsko izvješće, tako se Todorić prikladno oglasio putem bloga objašnjavajući kako uprave sastavljaju izvješća na temelju svojih poslovnih politika, a da se izbor računovodstvenog postupka temelji na postavljenim poslovnim ciljevima kompanije. A njegovi ciljevi bili su razvoj i investicije.

Prilagođeno računovodstvo

– Uprava pod vodstvom povjerenika ima neke druge strategije i ciljeve pa se očito prilagođavaju i računovodstvene metodologije – kaže Todorić i podsjeća kako je Ramljak nakon preuzimanja Agrokora rekao da koncern mora nestati, razdijeliti i rasprodati. No, tu Todorićevu izjavu treba staviti u kontekst stanja zatečenog u Agrokoru, koji je bio pred blokadom. To su uostalom dopisom potvrdili u utorak i dobavljači Agrokora. Potvrđeno je i da je protiv Martine Dalić i Ante Ramljaka podnesena anonimna kaznena prijava. Iako se misli da iza nje stoji Todorić, on je na blogu to opovrgnuo.

– Sumnje ili optužbe koje su utemeljene ne bismo imali potrebe kukavički skrivati iza anonimne prijave. Trenutačno s izvanrednim povjerenikom rade tri velike međunarodne savjetničke kuće, zajedno s domaćim savjetnicima i iz ovog tima od više od sto ljudi izdvojeno je nekoliko imena na koje se prijavom punom neistina i objavama na blogu pokušava skrenuti pažnja javnosti – kažu u Agrokoru.

– Anonimna prijava protiv mene dimna je zavjesa – komentirao je Ramljak. Navečer se je ponovno oglasio na blogu, meta je opet Martina Dalić, a ispričao je ukratko kako mu je predlagala osnivanje SPV-a (tvrtke posebne namjene) što je on odbio. Dalić nije komentirala objavu. Istodobno, uz traženja meta za prijavu, Todorić sprema i obranu. Prema saznanjima, glavna meta obrane bit će njegov bivši bliski suradnik Ivan Crnjac, koji mu je, kako smatra navodno Todorić, prikazao javnosti lošu situaciju krajem 2016. i tako onemogućio pristup paniranom klupskom kreditu, što je za posljedicu imalo aktiviranje zakona. Tako bi, navodno, mogao dokazati da je bio prisiljen potpisati ga.

Kad je stakleni gigant imao državu za taoca

Nacional uoči izbora 2011. u tekstu “SDP se udvara kapitalu” piše da se tadašnji premijerski kandidat Zoran Milanović tajno sastao s vlasnikom Agrokora. Njegovi suradnici to su tumačili mantrom svih političara: “Bili bismo vrlo neozbiljni kad nas ne bi zanimalo mišljenje osobe koja zapošljava 40.000 radnika”. Kad je Agrokor u lipnju 2014. preuzeo Mercator, premijer Milanović je rekao: “Mislim da je to dobra stvar za Hrvatsku i širenje hrvatske proizvodnje, svi ćemo od toga imati koristi”, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak: “Trebamo čestitati na toj transakciji i uspjehu, očito nije bilo lako. Mislim da to daje perspektivu svima”, a ministar Gordan Maras: “To je veliki uspjeh hrvatskog gospodarstva, ali prvenstveno Agrokora. Čestitam i Agrokoru i Ivici Todoriću, koji je postigao veliki poduzetnički uspjeh, proširio kompaniju na regionalno tržište i stvorio regionalnog lidera u maloprodaji”. Slovenski Dnevnik tada piše da Todorić kao pobjednik hrvatske tranzicije danas ima državu za taoca. Stjepan Mesić je nedavno za “Novi list” rekao da je državni vrh morao znati što se događa u Agrokoru te da je on suradnicima za svoga mandata govorio da je to gigant na staklenim nogama.

Nemamo dugova, još ćete vidjeti što će se iz toga izroditi!

“Nemamo apsolutno nikakve veze s politikom. Sve što je Agrokor kupio, kupio je na javnom natječaju. Uvijek sam gledao da nemamo dodira s politikom. Ništa ne prodajemo državi, dobijemo tek nešto poticaja po zakonu koji je u Saboru izglasan”, kazao je Ivica Todorić studentima splitskog Ekonomskog fakulteta na predavanju u travnju 2011. u sklopu projekta Top Business Men. Rekao je kako je jedino kad su kupovali Belje nazvao Ivicu Račana i pitao ga ima li SDP išta protiv, te Tomčića za HSS. U veljači 2015. je za slovenske “Finance”, na upit je li ga strah Agrokorovih dugova kad ide spavati, rekao: “Ne, nije. Nemamo velikih dugova. Bolje je pitanje kolika vam je imovina. Još ćete vidjeti što će sve iz toga izrasti. Stvaramo dodanu vrijednost unatoč ogromnim troškovima jer živimo u okruženju u kojem su oni visoki”. Porekao je optužbe o uzimanju 10% od prometa dobavljača za ostanak na policama, zbog čega ga je Slavko Linić optuživao za reketarenje.(vecernji.hr)

vecernji.hr /HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.