Hrvatska autohtona pasmina kokoši -Hrvatica

Hrvatska ima autohtonu pasminu kokoši -Hrvatcia . Nastala je križanjem s drugim pasminama a priznata je još davna 1917.godine.

Na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima uzgaja se, između ostalih, i ova domaća vrsta kokoši zove se Hrvatica. Radi se o staroj, autohtononoj pasmini, priznatoj još od 1917. godine. Iako bi se ove godine moglo obilježiti 100. godina od kako je priznata kao nova pasmina, kokoši hrvatice, nažalost, sve se manje mogu vidjeti na okućnicama naših poljoprivrednih gospodarstava.

Studenti Visokoga gospodarskog učilišta znaju kako izgleda kokoš hrvatica i koje su njezine dobre strane. Svakodnevno se brinu o njima, a sami su im izgradili i gnijezda.

Poželimo im samo da ove domaće pasmine prevladaju englesku, australsku i drugu perad, da  što prije nađu put do obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i u što većem broju kokodaču i kukuriču po njihovim okućnicama.

Nastanak vrste

Uzgoj kokoši Hrvatice započeo je u prvoj polovici 20. stoljeća na području uz tok rijeke Drave. Godine 1917. križana je domaća kokoš s leghorn pijetlovima i u daljnjem uzgoju izlučivane su sve jedinke s bijelim perjem, a ostavljane one s crnom, crvenom, smeđom i jarebičastom bojom od kojih su kasnije stvorena četiri soja.  Konačni izgled dobila je križanjem s pasminom welsummer.

Prodorom hibridnih pasmina uzgoj kokoši hrvatice bio je potpuno potisnut. Potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca s područja Međimurja i Podravine pokrenuta je akcija za revitalizaciju uzgoja.

Kokoš Hrvatica ubraja se u pasmine kombiniranih svojstava. Odrasla kokica teži od dva do 2,5 kilograma, a pijetao od tri do 3,5 kilograma. Godišnje snese od 200 do 240 komada jaja svijetlosmeđe boje ljuske. Ima kvalitetno meso. Karakteristike su bijeli podušnjaci, te bijele noge kod crvenog i jarebičastog soja, dok crni i crno-zlatni soj imaju sive noge”, objašnjava voditeljica uzgoja Gordana Duvnjak iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Uzgoj pasmine

Kokoš hrvatica se tradicionalno uzgaja na tipično ekstenzivan način na malim obiteljskim gospodarstvima. Time se danas bavi 188 poljoprivrednika, najviše u Varaždinskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Zbog razmjena informacija i uzgojnog materijala udruge uzgajivača djeluju na po-dručju šest županija koje okuplja Hrvatski savez uzgajivača kokoši Hrvatica (HSUKH). U Virovitičko-podravskoj županiji osnovana je i Zadruga za uzgoj kokoši hrvatica koja se, osim proizvodnjom i uzgojem kokoši, bavi i proizvodnjom jaja i njihovom trgovinom, kontrolom nad proizvodnjom, pružanjem usluga pakiranja, sortiranja i skladištenja jaja. Rezultat je to uspješnog projekta Alternativna proizvodnja jaja na obiteljskim gospodarstvima provedena na 11 obiteljskih gospodarstava s područja Grada Slatine.(agroportal.hr)

HIA.com.hr
foto:

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.