Za napad u Berlinu odgovorna tzv.Islamska država

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Berlinu, javlja ZDF. Glasilo Islamske države, Amak, vijest je objavilo preko interneta, kazavši da je njihov borac odgovoran za napad.

Ministar unutarnjih poslova, Thomas de Maiziere, ne isključuje da je počinitelj napada u bijegu. Upravo zato što su oslobodili prvotno privedenog i osumnjičenoga Pakistanca, ističe de Maiziere, veća je vjerojatnost da se stvarni počinitelj dao u bijeg. Njemačko tužiteljstvo objavilo je da Pakistanac, osumnjičen za napade, ipak nije počinitelj. Nije izdan nalog za njegovo uhićenje i pušten je na slobodu, javljaju njemački mediji.

Ministar de Maiziere je u utorak rekao da istražitelji prate nekoliko tragova u potrazi za počiniteljima napada na božićni sajam u Berlinu u kojem je dan ranije ubijeno 12 i ozlijeđeno 48 osoba, a počinitelj je u bijegu.

U Berlinje su povečane mjere sigurnosti.Berlinski gradonačelnik, Michael Müller, pozvao je građane da ne strahuju od posjeta božićnim sajmovima u gradu. "Otvorite oči, gledajte oko sebe, budite budni, ali nema razloga za strah ili za zatvaranje u kuću", rekao je Műller u intervjuu za ARD
Šef berlinske policije, Klus Kandt, je rekao da visoke sigurnosne mjere koje su uvedene ne znače da se ne može dogoditi novi napad.
Koncept osiguranja za doček Nove godine na Brandenburškim vratima, koja su nakon terorističkog napada obojena u bojama njemačke zastave,  zbog novonastale će se situacije morati doraditi, javlja Berliner Zeitung.

Minutom šutnje u utorak u 20 sati na četiri njemačka stadiona, na kojima se igraju utakmice 16. dana prvenstva, odana je počast žrtvama, a predsjednik Njemačke nogometne lige DFL, Reinhard Rauball je rekao da dolaskom na stadion žele iskazati solidarnost sa žrtvama, ali i stanovnicima Berlina.

Angela Merkel na udaru

Njemački mediji i stranke već su počeli kritizirati njemačku kancelarku i pokolj na božićnom sajmu u Berlinu bi mogao biti novi težak udarac za nju koja je već izložena kritikama zbog politike otvorenih vrata prema migrantima.

Njemačka populistička desnica, predvodnica kritika zbog prihvata izbjeglica u zemlji, dovela je u pitanje imigracijsku politiku kancelarke, iako je policija otklonila sumnje da je osumnjičeni za napad tražitelj azila.

"Merkel je kriva što su mrtvi", rekao je jedan od dužnosnika pokreta Alternativa za Njemačkui, AfD, Marcus Pretzell na društvenoj mreži Twitter.

Međutim, kritike kancelarki Merkel stižu i iz njezine koalicije. Pokolj u Berlinu ponovo je potaknuo Bavarce iz CSU, konzervativne saveznike Merkeline stranke CDU koji dulje od godinu dana traže, do sada bezuspješno, da se odredi godišnja kvota tražitelja azila koji smiju ući u Njemačku.

"Sada moramo razmotriti koje opasnosti za nas predstavlja dolazak velikog broja izbjeglica u zemlju", upozorio je ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann.

Merkel o napadu razgovarala s europskim čelnicima

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonski je razgovarala u utorak s čelnicima Francuske, Turske, Italije, Grčke, Poljske, Švedske i Španjolske o smrtonosnom napadu na božićni sajam u Berlinu, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade dan nakon terorističkog zločina. Strani čelnici ponudili su pomoć svojih zemalja u istrazi tog zločina i istaknuli su potrebu za europskom solidarnošću u "borbi protiv terorizma", dodao je Seibert.

Bespoštedna borba protiv terorizma ne smije povrijediti ni vrijednosti, ni način život demokracija, izjavili su u utorak u telefonskom razgovoru francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, prema priopćenju francuskog predsjedništva.  Merkel i Hollande su potvrdili punu mobilizaciju francuskih i njemačkih službi sigurnosti u borbi protiv terorizma i najavili pokretanje mjera odlučenih na europskoj razini, prema tom priopćenju.

N1/hia
foto:twitter

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.