Ruski veleposlanik ubijen u Turskoj.

U Turskoj u ponedjeljak je ubijen turski veleposlanik Andrej Karlov. Ubojica je mladi turski policajac Melvut Merta Altintas a ubojstvo je izvršeno na izložbi u galeriji u Ankari

Iz pištolja je pucao u leđa veleposlaniku u trenutku dok govorio na otvorenju izložbe "Rusija u očima Turaka" u četvrti gdje je smještena većina stranih veleposlanstava, uključujući rusko.

Ubojica u odijelu i s kravatom, nakon atentata je izvikivao - "Allahu Akbar" - ''Bog je velik'' i "Ne zaboravite Alep".

Atentator je zatim ustrijeljen, a veleposlanik je prevezen u bolnicu, no, ubrzo je preminuo od ozljeda. U napadu je ranjeno još nekoliko ljudi, a nakon pucnjave je nastao kaos. Specijalne postrojbe blokirale su cijeli grad.

Napad se dogodio nakon dana prosvjeda u Turskoj zbog uloge Rusije u Siriji, iako sada službena Moskva i Ankara surađuju kako bi se provela evakuacija civila iz Alepa.

Stižu reakcije iz svijeta. Thomas de Maiziere, njemački ministar unutarnjih poslova rekao je kako je jasno da je Turska pogođena serijom terorističkih napada. Unatoč svim razlikama koje postoje između naših zemalja, želim izraziti solidarnost i najaviti zajedničku borbu protiv terorizma, istaknuo je. S njemačkim kolegom se složio francuski ministar unutarnjih poslova Bruno Le Roux. Izražavamo solidarnost s turskim narodom, ali isto tako i zabrinutost, jer ovo što se u posljednjih nekoliko mjeseci događa u Turskoj, dokaz je jačanja ekstremizma i terorizma, naglasio je Le Roux.

Napadač je znao da će ondje biti kamere. Time su željeli odaslati poruku da se ne boje pokazati svoje lice, komentar je političkog analitičara Željka Cvrtila. On vjeruje da onaj tko je izveo ovaj napad želio poslati poruku i Turskoj i Rusiji te da će se te dvije države u ovom slučaju solidarizirati.

hrt/hia
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.