Teroristički napad u Istanbulu, odgovorni kurdski militanti


Kurdska militantna skupina, ogranak Radničke stranke Kurdistana (PKK), preuzela je odgovornost za najnoviji teroristički napad u Istanbulu. Skupina Kurdistanski sokolovi slobode (TAK) priopćila je na svojoj internetskoj stranici da je "osvetnički odred TAK-a proveo istodobne napade kod stadiona Vodafone Arena u Istanbulu i parka Macka oko 22.30 po lokalnom vremenu".

Teroristički napad

U terorističkom napadu koji se dogodio u subotu kraj stadiona Bešiktaša u Istanbulu poginulo je, prema najnovijim informacijama,  38 osoba  večina je policajaca a 166 ih je ozlijeđeno.
Dogodile su se dvije eksplozije, jedna autobomba eksplodirala je kraj stadiona Bešiktaša, a druga pored noćnog cluba na trgu Taksim. Ministar unutarnjih poslova Turske, Suleyman Soylu, kazao je kako policija pretražuje okolicu stadiona u strahu od još koje autobombe, prenosi vecernji.hr.
Do eksplozije je dišlo nekoliko sati nakon kraja utakmice koja se igrala na stadionu. Policija je ogardila ulice blizu Vodafone Arene, javlja Reuters.

Zasad je uhićeno desetero ljudi, a Turska je započela dan nacionalnom žalosti. Cijela zemlja bila je svjedokom smrtonosnih terorističkih napada u većim gradovima, a za posljednji nijedna teroristička skupina nije preuzela odgovornost koja je obično padala na pripadnike militantnih kurdskih skupina i Islamsku državu.

Predsjednik Erdogan dao je izjavu, ali nije želio pričati o detaljima napada, prenio je BBC.

Proveden je teroristički napad nad naših snagama sigurnosti i nad našim građanima. Razumljivo je kako je nogometna utakmica između Besikatasa i Bursaspora izabrana kao lokacija s ciljem da bude što više žrtava. Kao rezultat ovih napada, sada nažalost imamo mučenike i ranjene - rekao je.

- Meta napada je bio autobus s interventnom policijom koja je osiguravala utakmicu između FC Bešiktaša i Bursaspor. Mnogo policajaca, koji su bili na dužnosti i u tom trenutku u autobusu, je ranjeno. Do eksplozije je došlo nekoliko sati nakon kraja utakmice koja se igrala na stadionu. Po svemu sudeći radi se o terorističkom napadu. Još se ne zna da li iza toga stoji teroristička organizacija Islamske države ili PKK, kazao je Suleyman Soylu.

Svjedoci tvrde kako je nakon eksplozije vladala velika panika a ljudi su bježali na sve strane jer su se nakon eksplozije čuli i sporadični pucnjevi. Poznato je kako je trg Taksim u to doba, subotu uvečer, krcat ljudima s obzirom na to da kafići i Restorani rade cijelu noć do ranih jutarnjih sati. Policija je odmah ogradila ulice blizu Vodafone Arene i osigurala područje.

Na snimkama se može vidjeti olupina izgorjelog auta i još dva odvojena požara na cesti kraj stadiona.

vecernji.hr/hia
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.