Nobelova nagrada za mir u rukama kolumbijskog predsjednika

Nobelova nagrada za mir dodijeljena je kolumbijskom predsjedniku Juanu Manuel Santosu. U svom govoru na svečanosti u Oslu istaknuo je kako je postizanje dogovora o završetku 52 godine dugog građanskog rata s marksističkim pobunjenicima "tračak nade" za rješavanje svjetskih sukoba od Sirije do Južnog Sudana.

Rat koji je donio toliko patnje i bijede zajednicama diljem naše prekrasne zemlje je napokon završio, rekao je Santos.

Santos je primio nagradu koja uključuje zlatnu medalju, diplomu i ček na 8 milijuna švedskih kruna (oko 820 tisuća eura) zbog svojih nastojanja da okonča sukobe s marksističkim pobunjenicima FARC-a u kojima je poginulo 220 tisuća ljudi.

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) nisu pozvane na događaj osim španjolskog odvjetnika koji ih zastupa. Neki analitičari smatraju da je vođa pobunjenika Rodrigo Londono zaslužio podijeliti nagradu sa Santosom.

Mirovni sporazum je skoro propao u listopadu nakon što su ga kolumbijski birači odbacili na referendumu, smatrajući da je prva verzija bila preblaga prema pobunjenicima. Izmijenjenu verziju je prošlog mjeseca prihvatio kongres, no ona ovog puta nije bila tema referenduma usprkos zahtjevima velike oporbene stranke.

Santos se u svojem govoru referirao i na drugog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade, američkog kantautora Boba Dylana koji je nagrađen za književnost. Koliko je još smrti potrebno kako bi znao da je previše ljudi umrlo?", citirao je kolumbijski predsjednik Dylanovu pjesmu "Blowin' in the wind".

hrt/hia
foto: twitter

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.