Preminuo John Glenn američki astronaut

John Glenn, koji je postao jedan od najvećih heroja 20-tog stoljeća kao prvi Amerikanac koji je obišao Zemlju leteći u njezinoj orbiti i kasnije najstariji astronaut na svijetu uz dugu karijeru američkog senatora, umro je u četvrtak u 95. godini, rekao je guverner Ohioa.

Glenn je posljednji preživjeli član sedmorice astronauta Mercuryja. John Glenn jeste i uvijek će biti najveći heroj Ohioa i njegova smrt danas je ražalostila sve nas, rekao je guverner Ohioa John Kasich u priopćenju. Glenn je povratio ugled Americi nakon što je Sovjetski Savez u početku prednjačio u istraživanju svemira s ljudskim posadama. Njegova tri kruga oko svijeta u svemirskoj kapsuli Friendship 7,  20. veljače 1962. osigurali su važno mjesto bivšem pilotu borbenih zrakoplova u istraživanju svemira kao "nove granice" u doba predsjednika Kennedyja.

Kao treći od sedam astronauta u NASA-inom programu Mercury Glenn je bio više nego drugi medijski eksponiran i bio je poznat po staloženosti i spremnosti na promicanje programa. Glennova karijera astronauta kao i njegovi uspjesi kao borbenog pilota u Drugom svjetskom ratu i Korejskom ratu pomogli su mu da uđe u američki Senat 1974. gdje je predstavljao svoju rodnu saveznu državu Ohio 24 godine kao umjereni demokrat.

oglasnik HIA portalaGlenn je ušao u povijest početkom 1961. kada mu je kolega astronaut Scott Carpenter poželio "Sretno John Glenn" nekoliko trenutaka prije nego je njegova raketa ispaljena u svemir na let koji je oborio rekord trajući nešto ispod pet sati. Nakon što je sletio u Atlantik prema Glennu su se odnosili kao prema heroju te se obratio govorom Kongresu i proslavljen je na paradi u New Yorku.

hrt/hia
foto:facebook

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.