Donald Trump novi je američki predsjednik

Republikanac Donald Trump novi je predsjednik SAD-a i on će naslijediti Baracka Obamu u Bijeloj kući. Hillary Clinton demokratska kandidatkninja nije održala govor, no nazvala je Trumpa i pozvala ga da proglasi pobjedu.
Prema projekcijama CNN-a, Hillary Clinton trenutno ima 218 elektora, a Donald Trump njih 289. Za pobjedu je potrebno 270 elektora.

Trump je više glasova osvojio u Floridi, Wisconsinu, Iowi, Idahu, Montani, Sjevernoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Ohiju, Wyomingu, Nebraski, Missouriju, Alabami, Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini, Indijani, Kansasu, Arkansasu, Kentuckyju, Zapadnoj Virdžiniji, Tennesseeju, Louisiani, Oklahomi, Mississippiju, Teksasu i Aljasci.

Clinton je pobijedila u Kaliforniji, Washingtonu, Vermontu, Illinoisu, New Yorku, Massachusettsu, Rhode Islandu, Oregonu, New Jerseyju, Connecticutu, Coloradu, Virdžiniji, Marylandu, Delawareu, Distriktu Columbia, New Meksiku i na Havajima.

Prema nekim projekcijama Trump osvaja i Pennsylvaniju koja ima 20 elektorskih glasova. Trumpu i projekcije u Michiganu i Arizoni daju malu prednost. Wisconsin nosi 10 elektorskih glasova, Michigan 16, a Arizona 11. Tijesno je u New Hampshireu koji nosi 4 elektorska glasa.

Oboje kandidata imaju pobjede u državama u kojima se to i očekivalo. U Floridi je utrka dvoje kandidata dugo bila neizvjesna. Trump je u ondje osvojio prednost  iako ona baš i nije uobičajena za republikanskog kandidata. Kako rastu izgledi Donalda Trumpa za pobjedu, tako stižu vijesti o burzovnim padovima na azijskim, američkim i meksičkim burzama.

Republikanci 'zadržali' Predstavnički dom, a Senat - neizvjestan

Republikanci su na izborima uspjeli zadržati kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa, javile su američke tv postaje na temelju prvih rezultata u državama u kojima su zatvorena birališta. Mreže CNN,  ABC i NBC projeciraju da će republikanci osvojiti 235 od 435. To znači da su demokrati osvojili 12 mandata više nego u postojećem sazivu, ali još uvijek premalo da bi stekli kontrolu nad Predstavničkim domom.

Mnogo je neizvjesnije na izborima za Senat, koji će dobiti trećinu novih zastupnika i u kojem republikanci također imaju većinu (54 od 100 senatora). Demokrati trebaju preoteti pet mandata kako bi stekli većinu u tom domu, a zasad su dobili samo jedan.


Dan izbora u Americi

Amerikanci danas (utorak) biraju novog predsjednika i možda su ovo najneizvjesniji izbori do sada.
Tko će biti novi stanar Bijele kuće - Hillary Clinton ili Donald Trump uskoro će se znati. Kampanja je bila prljava, puna teških uvreda i međusobnih optužbi i podijelila je javnost, pa će biti zanimljivo vidjeti koga će Amerikanci kazniti. Bit će to duga izborna noć.

Iako mediji prenose da američki predsjednički izbori nikad nisu bili neizvjesniji, na početku dana anketa RealClearPoliticsa pokazala je da Clinton ima 2,2 posto prednosti pred Trumpom, no ona je, kako nagađaju mediji, puno veća kad se u obzir uzimaju odlučujući elektorski glasovi. Utjecajni prognozer rezultata izbora FiveThirtyEight daje Clinton šansu 2 naprema 1 da će pobijediti. Politički miljama daleko, predsjednički će kandidati izborne rezultate dočekati u istom gradu - New Yorku, piše hrt.hr

Danas cijelog dana će se ovijati neizravno glasanje jer će građani birati izbornike (elektore) koji će potom 19. prosinca potvrditi Clinton ili Trumpa. Ukupno je 538 elektora, a njihov broj varira od države do države, ovisno o broju njezinih stanovnika, od Kalifornije kao najmnogoljudnije i s najviše elektora (55) do Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane koje ih imaju samo po tri. Za ulazak u Bijelu kuću potrebno je osvojiti 270 elektora. U 48 država vlada načelo "pobjednik nosi sve", a iznimke su Nebraska i Maine koji izbornike dijele razmjerno broju osvojenih glasova.

Izbori se održavaju na golemom geografskom području podijeljenom u četiri vremenske zone. Prva biračka mjesta zatvaraju se u jedan sat u srijedu ujutro po srednjoeuropskom vremenu u nekim državama na istoku i jugu (Vermont, Virginia, Georgia, Južna Karolina, Indiana, Kentucky), a posljednja na Aljaski u srijedu u sedam sati (SEV).

Prva iznenađenja mogu doći iz Georgije ako Trump izgubi u toj državi koja je uglavnom republikanski naklonjena, ili iz Virginije ako Clinton izgubi u toj državi u kojoj je 2012. Barack Obama pobijedio. Samo pola sata poslije mogući šok mogu prirediti ključne države Ohio (demokrati) i Sjeverna Karolina (republikanci) koje donose 18 i 15 izbornika. U vremenu između dva i tri sata iza ponoći (SEV) slijedi rafal od 30-ak država i njihovih elektora koji će dodatno crvenom i plavom obojati izbornu kartu. Svi će nestrpljivo iščekivati Floridu i njezinih 29 elektora. Maleni bi New Hampshire, uglavnom demokratski, mogao završiti na Trumpovoj strani, a neizvjesno je i u Pennsylvaniji koji raspolaže s 20 elektora.

Ove godine, s obzirom na vrlo tijesnu utrku, izborna bi noć mogla potrajati jako dugo. Televizije, koje će objavljivati rezultate kako budu dolazili, uglavnom ne čekaju na 55 elektorskih glasova iz Kalifornije (5 sati ujutro po SEV-u), koja se već unaprijed pripisuju demokratima, kako bi objavili ime novog predsjednika SAD-a.

hrt/hia
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.