Nadbiskup Alepa komentira rat u Siriji, tko ga je pokrenuo i tko je odgovoran

Nadbiskup iz Alepa, Jean-Clement Jeanbart, u ekskluzivnom intervju za Matchman News  komentirao je rat u Siriji. Na pitanje "Postoji li međunarodni angažman za Siriju? izjavio je kako – ne postoji!

Nadbiskup je opisao kako izgleda život u njegovoj regiji i zajednici, te kakva su ondje ljudska i vjerska prava:

“Situacija u zajednici i regiji je grozna: terorizam, bombardiranja, otmice, razaranje, nedostatak osnovnih potrepština, lijekova, vode, struje, ali i najvažnije: sigurnosti. Činjenica je da smo posljednjih desetljeća u Siriji uživali u vjerskim slobodama i određenim ljudskim pravima, koja su se sve više poboljšavala i išla u smjeru demokracije i slobode dolaskom trećeg tisućljeća.”

Borba za Alep

Rusi odgovorni za zračni napad na humanitarni konvoj u Siriji

S obzirom na patnje u zajednici, nadbiskupu je postavljeno pitanje koliko smatra da se međunarodna zajednica trudi pronaći mirno rješenje sukoba.

“Pritiska međunarodne zajednice, kako bi se sukob riješio na miran način, gotovo da nema. Puno se priča, no malo je djelovanja. Stječe se dojam da međunarodna zajednica ne želi zaustaviti rat koji odgovara njihovim interesima. Oni su ga pokrenuli, pa zašto bi ga željeli prekinuti?!”

Na pitanje igraju li međunarodne organizacije poput UN-a i EU pozitivnu ulogu u rješavanju sukoba, nadbiskup je odgovorio: “Djeluje kao da navedene organizacije imaju neutralnu ulogu, iako je ona povremeno očito negativna. Nije nam jasno zašto nikad ne uzimaju u obzir izvještaje i stavove naše Vlade. Bojim se da su im, a od 2011. godine i NATO-u, prioritet zemlje Perzijskog zaljeva”.

Iako napominje da kršćanske zajednice pomažu njegovoj regiji, oštro uzvraća da političari kršćani sa Zapada, to ne čine, što, kako kaže, i pokazuju rezultati. “Oni moraju biti odlučniji i zahtjevniji kad su u pitanju njihove vlade, kako bi ih natjerali da kažu istinu i prestanu lagati u medijima. Očekujemo da političari budu alat koji će dovesti do mira i zaustaviti sukobe, na način da će promovirati dijalog kako bismo postigli mirovni sporazum.”

Kad je riječ o sankcijama koje se uvode prema vladama koje ne poštuju vjerske slobode, nadbiskup Jeanbart je istaknuo da “sankcije” ne smatra korisnima. “One služe samo tome da nevini ljudi pate. No treba istaknuti, jednom zauvijek, u Siriji su se uvijek poštovale vjerske slobode. Moramo znati da su manjine tretirane s poštovanjem i da se osjećaju dobro u ovoj zemlji. Stvarno se nisu žalile po tom pitanju.”(narod.hr)

narod.hr/hia.com.hr
foto: nadbiskup Jean-Clement Jeanbart

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.