Još uvijek se iščekuju konačni rezultati američkih srednjoročnih izbora

Američki srednjoročni izbori 2018

Uz rekordan odaziv, američki državljani su odlučili da će Demokratska stranka nakon osam godina imati većinu u Zastupničkom domu Kongresa, a Republikanska stranka će i dalje kontrolirati Senat. Na izborima koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktualnog predsjednika, bira se 435 članova Zastupničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni dužnosnici. Očekivani "plavi val" demokrata je ipak izostao, ali i demokrati i republikanci su jedni drugima preoteli važne pozicije u nekim saveznim državama. Republikanci su do sada u cijelosti kontrolirali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu sa 51 senatorom prema 49 demokratskih i moguće je da će tu razliku čak i povećati za mjesto ili dva. Demokrati su dobili većinu u Zastupničkom domu, u kojem su republikanci u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu s 236 prema 193 zastupnika. Procjenjuje se da će demokrati imati ukupno između 227-229, a republikanci 206-208 mjesta u Zastupničkom domu. Izgleda da republikanci nisu previše zabrinuti u svezi toga, a demokrati slave svoju pobjedu jer će im omogućiti istraživanje Trumpove porezne prijave, eventualne sukobe interesa i navodne sveze s Rusijom u kampanji 2016. godine. Također će moći utjecati na neke njegove zakonodavne ovlasti i ambicije poput onih da se osigura proračun za izgradnju zida na granici s Meksikom. Gledajući povijesno, predsjednikova stranka na sredini njegova mandata rijetko izbjegne protestno glasanje i poraz.

No, čak i šest dana nakon zatvaranja birališta u Floridi se još uvijek ne zna tko su pobjednici u utrkama za guvernera i senatora te države. Zbog vrlo male razlike između kandidata državni tajnik Floride Ken Detzner izdao je naredbu o obaveznom ponovnom prebrojavanju, do čega dolazi kada je razlika između kandidata manja od 0,5 posto glasova, a upravo se to dogodilo u utrkama za guvernera i senatora Floride. U senatorskoj utrci sučelili su se republikanac Rick Scott, aktualni guverner Floride i demokrat Bill Nelson. Između njih dvojice razlika u glasovima je oko 12562 glasova u korist Scotta (0.15 posto). Za guvernera su se kandidirali republikanac Ron DeSantis i demokrat Andrew Gillum, a razlika u korist DeSantisa je trenutno 33684 glasova (0,41 posto). U obje utrke trenutno se vrši strojno ponovno prebrojavanje, koje se mora dovršiti do četvrtka. Obje strane u oba glasanja razmjenjuju optužbe o narušavanju demokracije, a bilo je i zahtjeva da se odustane od prebrojavanja zbog mogućih malverzacija. Dok demokrati i njima skloni birački odbori optužuju državne čelnike da ne žele da se prebroje svi glasovi i da ne vole demografiju birača u kritičnim županijama, republikanci optužuju demokrate i izborne dužnosnike za nepravilnosti u provođenju izbora te moguću krađu glasova. Njihovu sumnju potaknulo je to da se glasovi još uvijek nisu prebrojili upravo u tri županije gdje su oba demokrata dobila premoćnu pobjedu. Republikanski guverner i kandidat Rick Scott podnio je tri sudske tužbe protiv županijskih izbornih dužnosnika. U prvoj Scottova kampanja optužuje nadglednicu izbora županije Broward Brendu Snipes za pribrojavanje određenog broja glasačkih listića nakon roka u podne prošlu subotu. Kampanja je priopćila kako podnosi još dvije tužbe protiv Snipesa i nadglednice izbora županije Palm Beach Susan Bucher, tražeći da se sva oprema za glasovanje zaplijeni nakon što se ponovno strojno prebrojavanje završi. Tužbama se zahtijeva i da obje nadglednice sačuvaju sve glasačke listiće i zapise vezane za ove izbore. Scott i predsjednik Donald Trump podigli su niz ozbiljnih optužbi protiv demokrata u Floridi dok je demokratski kandidat Nelson zauzvrat rekao kako vjeruje da će pobijediti kad se izbroje svi pravovaljani glasački listići. Nelsonov tim je u petak podnio tužbu protiv republikanskog državnog tajnika Floride. U petak su usvojene tužbe Scotta i Nacionalnog Republikanskog Senatorskog Odbora, što znači da se izborni nadglednici moraju pridržavati Scottovih zahtjeva za određenim informacijama vezanim uz glasovanje. Posljednji Trumpov tweet u svezi prebrojavanja na Floridi bio je: “Floridski izbori trebaju završiti u korist Ricka Scotta i Rona DeSantisa jer s velikim brojem novih glasačkih listića koji su se pojavili niotkuda mnogi glasački listići nedostaju ili su krivotvoreni. Pošteno brojenje glasova više nije moguće - glasački listići su masovno zaraženi. Mora se ići s rezultatima iz Izborne Noći!”

Inače, na Floridi je u tijeku i treće prebrojavanje glasova između demokrata Nikki Frieda koji vodi za 5326 glasova (0,06 posto) nad republikancem Matom Kaldwellom u utrci za mjesto povjerenika za poljoprivredu te savezne države. Pretpostavljalo se da bi se obavezno ponovno prebrojavanje moglo dogoditi i u senatorskoj utrci u Arizoni gdje je razlika između demokratkinje Kyrsten Sinema i republikanke Marthe McSally bila oko 20000 glasova u korist kandidatkinje demokrata, ali se ta razlika u zadnja dva dana povećala na 42000 glasova (1.5 posto). Konačni rezultati se iščekuju i u Georgiji gdje se odlučuje hoće li guverner biti republikanac Brian Kemp ili kandidatkinja demokrata Stacey Abrams. Prema sadašnjim podacima vodi Kemp s 58064 glasova (1.5 posto), no Abrams tvrdi da još nisu prebrojani svi glasovi. Okruzi u toj državi moraju provjeriti sve glasove do utorka. Ako će razlike nakon strojnog ponovnog prebrojavanja biti ispod 0,25 posto, trebalo bi se odraditi i ručno prebrojavanje koje bi uistinu moglo dovesti do manipulacija te još više pojačati međusobne optužbe između demokrata i republikanaca. Mnogo američkih državljana očekuje da će Zastupnički dom i Senat raditi na rješenjima koja će zbližiti podijeljenju javnost.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.