Dvodnevni summit EU-zapadni Balkan u Londonu

SUMMIT LONDON

Dvodnevni Summit EU-zapadni Balkan održava se u sklopu tzv. Berlinskog procesa, koji je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi ohrabrila zemlje regije na provedbu reformi i pokazala im da EU unatoč zamoru od proširenja i dalje drži otvorena vrata za sve zemlje jugoistoka kontinenta koje ispune kriterije za članstvo.
Na londonskom summitu sudjeluje šest balkanskih država aspirantica za članstvo u EU - Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sedam članica EU-a uključenih u Berlinski proces Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Poljska - Velika Britanija kao domaćin te Bugarska, koja je u svibnju 2018. u Sofiji bila domaćin sastanka na vrhu između EU-a i zemalja zapadnog Balkana. Radi se o petom u nizu godišnjem sastanku na vrhu EU-zapadni Balkan - nakon prvog summita u Berlinu održana su još tri sastanka, u Beču, Parizu i Trstu.

Danas će se okupiti ministri vanjskih i unutarnjih poslova koji bi trebali razgovarati o aktualnoj situaciji na zapadnom Balkanu, te sigurnosnim izazovima koji stoje pred EU-om. Hrvatsku će predstavljati ministrica Marija Pejčinović Burić i ministar Davor Božinović. Na sastanku šefova diplomacija sudjelovat će europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, a predviđena je i rasprava s predstavnicima civilnih udruga.
Kako je najavljeno, sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja sudionica otvorit će britanski ministar Sajid Javid, a uvodno obraćanje na temu važnosti razgovora o sigurnosti, terorizmu te teškom i organiziranom kriminalitetu održat će Ben Wallace, britanski ministar za sigurnosti i gospodarski kriminalitet. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.