U slovenskim Goriškim Brdima u sastali su se predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednika Republike Slovenije Borut Pahor i predsjednik Republike Austrije Alexander van der Bellen.

Ovogodišnji susret održava se u svjetlu predsjedanja Austrije Europskom unijom pa se kao teme razgovora nameću i pitanja vezana na razvoj situacije oko migrantske problematike.

Na konferenciji za novinare slovenski prdsjednik Borut Pahor rekao je da je bitno utvrditi da ostaju zagovornici zajedničke politike unutar EU. Govoreći o pitanju migracija, Pahor je istaknuo da podupire nedavne zaključke Europskog vijeća da je potrebno jačati mjere na vanjskim granicama Europske unije.

Pahor je poručio da  če,ukoliko Austrija odluči jednostrano pojačati mjere sigurnosti na svojoj granici, morati jednako postupiti i Slovenija, a onda i Hrvatska na svojim granicama. 

Upozorio je da jednostrano poduzimanje nekih mjera u vezi migracija ne bi bilo samo opasno za jedinstvenu politiku Europske unije već bi i počelo nagrizati povjerenje između država. Ne vidi razloga za najavljene mjere Beča o tome kako će zaoštriti sigurnosne mjere na austrijsko-slovenskoj granici. 

Pahor smatra da se treba usredotočiti na čuvanje vanjskih granica EU-a. Rekao je i kako nije tajna da Slovenija i Hrvatska ostaju svaka pri svom stajalištu u vezi sa odlukom Arbitražnog suda.

-Ponovio sam da je za Sloveniju taj slučaj riješen, samo je pitanje kako se će se implementirati. Znam da hrvatska predsjednica ima drugo mišljenje, ali nas dvoje nemamo taj mandat pa sam apelirao na nju da učini što god je moguće da ne bismo bili svjedoci incidenata u Piranskom zaljevu - rekao je Pahor. Moramo imati dovoljno poštovanja i strpljivosti da se ne dovodimo u takve situacije, dodao je.

Predsjednica: Hrvatska uspješno kontrolira granice na cijelom svom teritoriju

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom je obraćanju novinarima rekla da su razgovarali o nizu tema, od budućnosti Europske unije, austrijskog predsjedanja Vijećem EU-a, d strategije proširenja i hrvatskim pripremama za svoje prvo predsjedanje Vijećem EU-a.

Potvrdila je potporu ciljevima austrijskog predsjedanja te da je naglasak današnjigh razgovora bio na migracijskim izazovima.

- Naši sastanci trilaterale postaju sve bitniji i relevantniji  ne samo za naše vlastite države nego upravo za rješavanje ove problematike s kojom se suočava Eropska Unija na svim svojim granicama. Kad je riječ o migracijama, Hrvatska nastavlja zagovarati strateški pristup upravljanja migracijama temeljen na načelima humanosti i odgovornosti. Bitna je kontrola vanjskih granica EU-a te financijska pomoć europskih država onim najizloženijima, istaknula je te navela primjer Makedonije. -Nije fer niti u duhu humanosti da puštamo državama kao što je to bila Makedonija da se same bore s tim problemom koji je zajednički europski. Te države moraju dobiti pomoć sviju jer se na taj način brane i naše vlastite granice, naš prostor.

Složila se sa slovenskim kolegom da nije potrebno nikakvo pojačavanje nadzora nad šengenskim granicama niti onim unutar EU-a te istaknula da Hrvatska uspješno kontrolira granice na cijelom svom teritoriju.

Van der Bellen: Moramo sve učiniti da očuvamo mir u Europskoj uniji

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen izjavio je da mir izvan granica EU-a nije nešto samo po sebi razumljivo.

-Moramo sve učiniti da i ostane u EU-u, kazao je. Govorili smo o različitim pitanjima, rekao je Van der Bellen i podsjetio da je Austrija preuzela predsjedanje EU-om. Odredili smo prioritete našeg predsjedanja. Dakako da smo govorili o pitanju granice na Šentilju, kazao je. Radi se o vježbanju zaštite granica austrijskog ministarstva unutarnjih poslova. Ta akcija je u Sloveniji jako kritizirana, a ni u Austriji nije bilo jedinstveno pristajanje uz tako nešto. Mislim da se ovakve akcije moraju dogovoriti sa susjedima i objasniti ukoliko su uopće potrebne.

Posljednjih dana i mjeseci vrlo je aktualno pitanje može li se spriječiti da EU uđe u neku vrstu trgovinskog sukoba sa SAD-om. Znate već o povećanju carina i uzajamnim carinama. Ovakve sittuacije su uvijek u opasnosti da eskaliraju. Tu nema dobitnika, već postoje samo gubitnici - kazao je.  

 
 autor: I. M. HRT