Bivši premijer Janez Janša relativni pobjednik izbora u Sloveniji

janez janša

Na parlamentarnim izborima u Sloveniji bivši premijer Janez Janša osvojio je na sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) relativnu većinu u novom sazivu slovenskog parlamenta, ali je svjestan da će imati poteškoća u formiranju vlade.


Prema rezultatima nakon što je prebrojano 76 posto glasova Janši će pripasti 25 ili 26 mandata u Državnom zboru koji ima 90 zastupnika. Janša je na konferenciji za novinare u Ljubljani u sjedištu svoje stranke najprije zahvalio biračima, rekavši da njegova stranka ima program usmjeren na realne probleme i da mu je u prvom redu važan boljitak slovenskih ljudi.

Utvrdio je da ga rezultat u kojemu se u parlament plasiralo čak osam stranaka, što će otežati sastavljanje vlade, nije iznenadio iako su neki članovi stranke očekivali više, te najavio da će već od ponedjeljka stupiti u kontakt s potencijalnim koalicijskim partnerima.

Janša je dodao da se vidi kao nesporni pobjednik izbora jer je dobio dvostruko više glasova od Liste Marjana Šarca (LMŠ), ali i naglasio da u potpunosti ne isključuje ni situaciju u kojoj bi zbog usitnjenih glasova i specifičnog slovenskog izbornog sustava moglo doći i do vlade ljevice. Budući da takve vlade nisu stabilne, izborni sustav treba mijenjati, smatra Janša.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.