Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje

Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 17. i 18. prosinca 2018. godine u Podgorici na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje (A5), inicijative za euroatlantsku suradnju u Jugoistočnoj Europi.

Na sastanku su uz države članice Povelje - Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju te Sjedinjene Američke Države -  sudjelovali i promatrači u Povelji: Kosovo, Slovenija i Srbija. Poveljom 2018. godine predsjeda Crna Gora, a dnevni red sastanka obuhvatio je aktualnu situaciji i sigurnosne izazove u jugoistočnoj Europi, budućnost Američko-jadranske povelje te prioritete suradnje za iduće razdoblje.

Na skupu je još jednom potvrđen značaj Američko-jadranske povelje kao jedinstvenog okvira za dijalog i suradnju kroz koji se djelotvorno ostvaruje dugoročna politička stabilizacija i osnažuje sigurnost u ovom dijelu Europe.

Ministri su razgovarali o suradnji između članica inicijative posebno u okviru NATO-ve misije “Odlučna potpora“ u Afganistanu te načinima unapređenja suradnje u sljedećem razdoblju. Naglašen je i značaj nastavka provedbe zajedničkih aktivnosti obuke i razvoja sposobnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u svom je obraćanju istaknula važnost NATO-ove politike otvorenih vrata, izrazivši potporu Republike Hrvatske euroatlantskim integracijama država jugoistočne Europe kao putu prema postizanju dugoročne stabilnosti i sigurnosti. Ministrica je istaknula kako će prilog tome dati i predstojeće hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020. godine, gdje će proširenje EU biti jedno od naših prioriteta.

Govoreći o aktualnim globalnim i regionalnim sigurnosnim izazovima poput terorizma, hibridnih prijetnji i neregularnih migracija, ministrica je naglasila kako Američko-jadranska povelja predstavlja dodanu vrijednost postojećim naporima NATO-a i EU-a u odgovoru na ove izazove.

Na sastanku u Podgorici usvojena je Zajednička deklaracija o postignućima u 2018. godini i ciljevima za daljnje razdoblje. Ovaj skup predstavlja završnu aktivnost predsjedanja Crne Gore Poveljom, koje u 2019. godini preuzima Albanija.

Tijekom boravka u Podgorici, ministrica se susrela i s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori, koji su predstavili svoje djelovanje i aktivnosti na različitim područjima. Na sastanku je istaknuta važnost prisutnosti Hrvata u političkom i javnom životu kao i značaj očuvanja hrvatskog identiteta u Crnoj Gori. Ministrica je naglasila kako je potpora Hrvatima izvan RH važan prioritet Vlade Republike Hrvatske nastaviti pružati potporu Hrvatima izvan RH.