Milo Đukanović novi je predsjednik Crne Gore

Milo Đukanović novi je predsjednik Crne Gore

Milo Đukanović novi je prdsjednik Crne Gore. Pobijedio je u nedjelju na održanim parlamentarnim izborima u kojima je sudjelovala sedam predsjedničkih kandidata.

 

Predsjednik izabran u prvom krugu

Kandidat i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izabran je u prvom krugu za novog predsjednika Crne Gore, objavila je njegova stranka. "Ne postoji mogućnost da rezultati budu dovedeni u pitanje", objavio je dužnosnik DPS-a Miloš Nikolić novinarima u sjedištu stranke.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na temelju 90 posto prebrojanih glasova, Milo Đukanović je osvojio 53,9 posto glasova. Kandidat jednog dijela oporbe Mladen Bojanić osvojio je 33,4 posto, a kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović 8,1 posto. Ostali kandidati dobili su ispod 3 posto glasova. Prema podacima CDT-a na izborima je glasalo 64 posto birača.

Đukanoviću je anketa Centra za demokratsku tranziciju dala 50,6 posto glasova i izglede za pobjedu u prvom krugu. Drugi po broju glasova prema anketama mogao bi biti Bojanić, koji dobiva 35 posto, dok su svi drugi ispod 10 posto. Registrirano je oko 530.000 glasača, a izbore će pratiti više od tisuću domaćih i stranih promatrača.

Aktualni predsjednik čestitao Đukanoviću na pobjedi

Aktualni predsjednik Filip Vujanović zaželio je svom nasljedniku da u njegovom mandatu Crna Gora uđe u Europsku uniju. "Želim iskazati zadovoljstvo da je u mojem mandatu Crna Gora obnovila državnost i ušla u NATO i predstavljala partnera EU-u. Želim svom nasljedniku da Crna Gora u njegovom mandatu uđe u EU i da ostvari sve ono što je obećavao i što je projekcija njegovog državnog djelovanja", kazao je Vujanović. Zaželio je i uspjehe na gospodarskom planu, više investicija, nova radna mjesta, bolje plaće i mirovine. "Kao i bolji ugled Crne Gore, kakav ona povijesno i zaslužuje, rekao je Vujanović.

Protekla izborna kampanja predstavlja iskorak u pogledu neke nove demokratske kulture u Crnoj Gori, i potvrđuje da se ona postojano kreće putem usvajanja europskih demokratskih standard, ocijenio je predsjednički kandidat Milo Đukanović. Njegov protivnik, kandidat Mladen Bojanić kazao je da očekuje pobjedu i pozvao je građane da osmijehom i olovkom pobijede autokrata koji Crnu Goru hoće uvesti u diktaturu.

Do sada jedina kandidatkinja za predsjednicu, Draginja Vuksanović poručila je da danas ulazi proljeće u sve domove crnogorskih  građana i da će konačno svanuti Crnoj Gori. U utrci su i čelnik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač, predstavnik skupine birača Građanska akcijaVasilije Miličković, kandidat Srpske koalicije Dobrilo Dedeić, te Marko Milačić iz Prave Crne Gore.

Sedam kandidata

Predsjednika države bira 532.599 građana koji imaju pravo glasa.Među sedam kandidata prvi put u povijesti je i jedna žena kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović.

Zanimljivost ovih parlamentarnih izbora je povratak na političku scenu Mila Đukanovića, aktualnog lidera vladajućeg DPS-a, kojemu se daju najveće šanse da zamjeni Filipa Vujanovića.

Njegovu predsjedničku kandidaturu podržali su koalicijski partneri DPS-a - Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska unija Albanaca, Albanska alternativa i Demokratska partija.

U utrci za nasljednika aktualnog predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića sudjeluju i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, kandidat Demokratskog fronta (DF), Demokrata, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije (SNP) Mladen Bojanić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač, Vasilije Miličković, te kandidat Srpske koalicije Dobrilo Dedeić.

Do sada su funkciju predsjednika Crne Gore obnašali - aktualni predsjednik Filip Vujanović (tri puta), Momir Bulatović (dva puta) i Milo Đukanović (jednom).

Za predsjednika će biti izabran kandidat koji u prvom krugu bude imao 50 posto plus jedan važeći glas. Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od polovine važećih glasova, održat će se drugi krug glasanja u kojem će građani birati između dva najbolje plasirana kandidata iz prvog kruga.

Glasanje će pratiti 152 promatrača iz 39 zemalja, uključujúi 122 dugoročna i kratkoročna promatrača koje je rasporedio ODIHR, 17 zastupnika i članova osoblja iz PSSE, te 13 predstavnika Europskog parlamenta. Od domaćih organizacija izbore će pratiti Centar za demokratsku tranziciju (CDT) s 300 promatrača i Centar za monitoring (CEMI) s više od 1.000 promatrača.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.