U Mostaru otvoren Međunarodni sajam gospodarstva

U Mostaru otvoren Međunarodni sajam gospodarstva

U Mostaru je danas otvoren 21. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2018.  Svečanost otvorenja završila je nešto prije podneva. Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti  otvaranj a zatim je otputovao zrakoplovom hitno u Zagreb, gdje ga čeka težak politički dan.

 

Plenković se nakon otvorenja sajma vratio u Zagren

Hrvatski premijer sudjelovao je na svečanom otvorenju 21. Međunarodnog gospodarskog sajma u Mostaru a nakon otvaranja zrakoplovom se vratio u Zagreb.

Nakon jučerašnjeg druženja s hrvatskim članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Plenković se s njim sastao i danas.

Među njima se razgovaralo o Agrokoru, stanju u regiji, ali i izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, što je trenutno najaktualnija tema. Čović je jutros ponovio da bi realizacija prijedloga bošnjačkih stranaka o ukidanju Doma naroda FBiH vodila stvaranju bošnjačkoga entiteta u Federaciji, jednako kao što to danas ima Republika Srpska za Srbe.

Rekao je da hrvatska strana na to nikada neće pristati. Zatražio je potporu Andreja Plenkovića koji je rekao da Hrvatska ne odustaje od vođenja BiH u obitelj euroatlantskih integracija.

"Tu smo jedna od onih država, ne samo kao najnovija članica EU nego i zemlja koja je istinski zainteresirana za provođenje reformi u našem susjedstvu, za naš transfer znanja, za pomoć, političku stabilnost i ekonomski razvoj. Tu smo sigurno i glas i na Europskom vijeću i u drugim tijelima koji će uvijek biti odvjetnik daljnjega proširenja", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Dragan Čović rekao je da je informirao premijera Plenkovića o trenutnim aktivnostima. "Tema koja je neizbježna je izmjena Izbornog zakona, budući izbori i aktualna politička situacija, i ja sam uvjeren da ovo što radimo da BiH održimo kao cjelovitu državu, kao domovinu hrvatskog naroda ovdje. Mislim da smo ključni čimbenik opstojnosti ovakve Bosne i Hercegovine, a s druge strane mislimo da je jedino Sjevernoatlantski put je put budućnosti, i tu imamo ogromnu pomoć predsjednika Plenkovića", rekao je.

U Mostaru su bili i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Boris Borisov, premijer Bugarske koja predsjeda Europskom unijom.

Na sajmu 800 izlagača

Riječ je o najvećoj sajamskoj manifestaciji u BiH koja se održava već 21 godinu. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Srbija.
Oko 800 izlagača iz dvadesetak država na ovogodišnjem Mostarskom sajmu  predstavlja proizvode i usluge koje obrtnici i poduzetnici nude na domaćem i stranom tržištu.
Vlada RH na svom je službenom Twitter profilu objavila da su hrvatski izlagači na sajmu prisutni od samih početaka, a Hrvatska je bila zemlja partner Sajma 2009., 2012. i 2017. godine.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:vlada.hr

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.