Divlji konji s Livanjskog polja, svačiji i ničiji

Vožnja dijelom  magistralne ceste M-16 na relaciji Livno-Kupres u BiH zahtijeva oprez. Razlog je krdo divljih konja koji žive na Livansjkom polju i koji se mogu vidjeti uz prometnicu.

Zimi se divlji konji spuštaju na prometnicu kako bi utažile potrebu za solju kojom je prometinica u to doba godine posuta. A uz prometnicu se nerijetko mogu vidjeti i tijekom drugih godišnjih doba, vjerojatno se spuštaju iz radoznalosti i razigranosti.

Livanjski divlji konji godinama su bili prepušteni sami sebi, odnosno grupi volontera – entuzijasta Planinarsko-ekološkog društva Borova Glava, a često su stradavali na magistralnoj cesti od nesavjesnih vozača pri velikim brzinama, javlja Radio Sarajevo.

Divlji konji zaštičeni

To stanje se promijenilo u dugoj polovici 2009. godine kada je Općina Livno donijela odluku da livanjske divlje konje stavi pod zaštitu.

Od tada se njihova brojnost utrostručila – sa 167 njihova brojnost se povećala na više od 400, a svake godine bude i prinove od oko 50 ždrijebadi.

U produkciji Helifilma nastao je i nesvakidašnji video – livanjski divlji konji snimljeni su iz zraka. Uživajte u snimci 4K rezolucije i nesvakidašnjoj ljepoti ovih divnih životinj.

[wpdevart_youtube]Omx54qXMHDI[/wpdevart_youtube]

Pogledajte i film HRT-a -SVAČIJI I NIČIJI

[wpdevart_youtube]1j5Fm6ovDbc[/wpdevart_youtube]
O divljim konjima na Livanjskom polju na  wikipediji

vecernji.ba/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.