Milorad Dodik kratko boravio u Karlovcu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za vrijeme kratkog boravka u Hrvatskoj (Karlovac) komentirao je  posjet Aleksandra Vučića Zagrebu. Rekao je da je predsjednik Srbije donio poruku mira i kako mu se čini da bi nakon susreta predsjednice Republike Hrvatske i njega stvari mogle krenuti na bolje. Istaknuo je i da se iz Srbije ne trebaju nikome ispričavati.

 

Nenajavljen posjet Karlovcu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u srijedu u Hrvatsku, u Karlovačku županiju, gdje je posjetio manastir SPC-a u Donjem Budačkom, o čemu je u središnjem dnevniku izvijestio RTL, ističući kako su ga uspjeli "uhvatiti".

Do ovog, za hrvatske medije nenajavljenoga Dodikova posjeta Eparhiji gornjokarlovačkoj, rekao je sinoć za Hinu starješina hrama sv. Nikolaja u Karlovcu Darko Dugonjić, došlo je na temelju tradicije i prijateljstva s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, s kojim je došao proslaviti krsnu slavu sv. Trifuna.

"S obzirom na to da je to bio privatan i neslužben posjet, mi nismo o Dodikovu posjetu episkopu Gerasimu i obilasku gornjokarlovačke eparhije obavijestili nikoga od medija, nismo to smatrali potrebnim. Međutim, kad je došao Dodik, vidjeli smo i sami bili iznenađeni da su se u Donjem Budačkom pojavili i novinari s banjolučke televizije, a uz njih pojavili su se i neki drugi, ali napominjem da mi nismo zvali nikoga od medija s obzirom na to da je bila riječ o privatnom posjetu", rekao je Darko Dugonjić.

Dodik: Iz Srbije se ne trabaju nikome ispričavati

Komentirajući Vučićev posjet u dnevniku RTL-a, Milorad Dodik je rekao da je predsjednik Srbije donio poruku mira i kako mu se čini da bi nakon susreta predsjednice Republike Hrvatske i njega stvari mogle krenuti na bolje.

Istaknuo je i da se iz Srbije ne trebaju nikome ispričavati "Dapače, to bi trebali napraviti Hrvati koji su nad Srbima napravili mnogo veća zlodjela", rekao je. Dodao je kako ne pamti Vučićev govor o 'Velikoj Srbiji' i poručio da se takvih tema više ne bi trebalo doticati.
"Da je 1941. bilo Republike Srpske, ne bi Srbi stradali od zločinaca iz NDH", rekao je Dodik.

Dodao je kako ne pamti Vučićev govor o 'Velikoj Srbiji' i poručio da se takvih tema više ne bi trebalo doticati. "Da je 1941. bilo Republike Srpske, ne bi Srbi stradali od zločinaca iz NDH", rekao je Dodik.
Ponovio je da Republika Srpska nabavlja 2500 pušaka. Na pitanje RTL-ova novinara je li to jedna od metoda zastrašivanja političkih protivnika novinaru je uzeo mikrofon i rekao: "Ma dajte mikrofon da vam kažem, ma ja sam dovoljan da ih sve zastrašim."
Dodao je kako ne razumije zašto se u BiH dignula takva drama oko nabavke 2500 pušaka. "Pa nismo imali nikakvo oružje, pa i vi ste nabavili nove pa nikom ništa. S obzirom na prijetnje u regiji i BiH, nama je to potrebno", rekao je Dodik. Pogledajte cijelu Dodikovu izjavu

Dodik naoružava svoju policiju

Milorad Dodik isprovocirao je novu političku krizu u BiH najavama o kupnji velikog kontigenta oružja namijenjenog entitetskoj policiji i odlukom da bošnjačkog potpredsjednika RS Ramiza Salkića kazni smanjenjem plaće zbog kritiziranja tog postupka.
"Kupujemo 2500 pušaka. Nemao što kriti", potvrdio je Dodik. Dodao je kako je plan vlasti u RS naoružati svakog pripadnika policijskih snaga koji standarno posjeduju pištolje i nekom vrstom oružja duge cijevi.

Od reformiranja policijskih snaga u BiH pod međunarodnim nadzorom, nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, misija Ujedinjenih naroda (IPTF), koja je provodila taj program, uvela je standard po kojemu je svakih deset pripadnika policije na raspolaganju, uz pištolje, moglo imati jedno oružje duge cijevi. Dodik odnosno vlada RS sada to pravilo kane drastično prekršiti.

Ispostavilo se kako je vlada u Banjoj Luci u studenome prošle godine od kragujevačke "Crvene zastave" naručila 2500 strojnica s rokom isporuke 1. ožujka. U specifikacijama koje su objavili lokalni mediji navedeno je kako je naručeno 1500 automatskih pušaka oznake M05E1, čija je pojedinačna cijena 380 američkih dolara, te još 1000 strojnica oznake M92, koje po komadu stoje 360 dolara. Uz svu pripadajuću opremu ukupna cijena narudžbe je 930 tisuća dolara. Iz Ministarstva unutarnjih poslova RS su priopćili kako su za nabavu oružja pribavili sve potrebne suglasnosti iz državnih ministarstava vanjskih poslova, obrane i vanjske trgovine te pozitivno mišljenje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Potvrdili su kako će početkom travnja početi djelovati posebno središte za izobrazbu policajaca u Zalužanima te da će obuku vršiti instruktori iz Rusije.

Ravnatelj Uprave policije Federacije BiH Dragan Lukač je podsjetio kako su u RS donijeli novi zakon o borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Pod okriljem tog zakona, dodao je, u RS-u uspostavljaju teško naoružanu brigadu koja broji između 2500 i 3000 pripadnika. Radi usporedbe, ukupan sastav oružanih snaga BiH projiciran je na razini od 5.000 djelatnih pripadnika, uz 10.000 vojnika i časnika iz pričuve. Dodao je kako su u federalnom MUP-u puške zadnji put nabavljali 2011., no i tada su kupili tek pedeset komada. Lukač je pozvao predstavnike međunarodne zajednice u BiH da se očituju i kažu vrijede li još limiti naoružavanja za vojsku i policiju postavljeni Daytonskim sporazumom.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić bio je izričit u tvrdnji kako je u pozadini svega zapravo politički projekt koji nema veze s jačanjem sigurnosti građana, odnosno kako je riječ o uspostavi oružanih formacija koje trebaju štititi Dodikovu vlast. Odmah je uslijedila Dodikova reakcija i najava da će Salkiću smanjiti plaću za 20 posto zbog "iznošenja notornih neistina koje nanose nemjerljivu štetu ugledu RS, iz čijeg proračuna potpredsjednik Salkić prima plaću". Salkić je za potpredsjednika RS izabran neovisno o Dodiku i to kao kandidat SDA, a slovi za oštrog kritičara Dodikove vlasti i osobu koja opetovano upozorava na ugrožavanje prava pripadnika nesrpskog naroda u RS-u (HRT)

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto: arhiv

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.