Erjavec reagirao na izjave Junckera i Plenkovića iz Bruxellesa

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je provedba arbitražne presude o granici s Hrvatskom pravno, a ne političko pitanje, kako to prikazuje predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

 

Slovenija će tužiti Hrvatsku

Slovenija će zbog neizvršavanja odluke uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU-a u Luxembourgu, izjavio je Erjavec za Slovensku televiziju, reagirajući na Junckerove izjave u Bruxellesu.

Govoreći o graničnom pitanju između Hrvatske i Slovenije, Juncker je na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem rekao da u tom sporu Komisija ne kaže da je u pravu jedna ili druga strana, nego da je tu da pomogne. Želimo pomoći u rješavanju toga i mislim da ćemo i moći to učiniti, rekao je Juncke na konferenciji za novinare, nakon sastanka s Plenkovićem, koji je sudjelovao na radnom ručku s kolegijem povjerenika.

Hrvatski je premijer tom prilikom ponovio da nije realna opcija da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu, te da je realno razgovarati kako postići dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji, pri čemu je podsjetio da je slovenskoj strani Hrvatska već predstavila određene zamisli o tome i da je to "odličan temelj za dogovor".

Slovenska vlada više je puta u zadnje vrijeme ponovila da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o provedbi arbitražne presude, a Erjavec je i danas, nezadovoljan "neutralnim" tonom Junckera od kojega Slovenija očekuje veći angažman na primjeni arbitražne odluke, najavio da će Slovenija zbog nepoštivanja arbitražne presude Hrvatsku tužiti sudu Europske unije. (HRT.hr)

 

 

HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.