Hrvatska manjina traži zajamčen mandat u parlamentu Srbije

Hrvatska manjina u Srbiji traži siguran mandat u Skupštini Srbije, osnutak odgojno-školskog centra na hrvatskom jeziku u Subotici i rješavanje prostora za Novinsko izdavačku ustanovu Hrvatska riječ.
To su tri najvažnija cilja hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji koje su njezini predstavnici izložili članovima Međuvladinog mješovitog odbora za manjine Srbije i Hrvatske, koji je u srijedu zasjedao u Bačkom Monoštoru na sjeverozapadu Vojvodine.

Sedma sjednica toga zajedničkog tijela počela je u utorak u Beogradu, a na njoj je uglavnom bilo riječi o otvorenim pitanjima Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

Traži se rješavanje zahtijeva

Od tridesetak preporuka koje su usvojene na prethodnom zasjedanju prije tri godine, samo je jedna maknuta s popisa. Ostale nisu riješene i dalje se traži njihovo ispunjavanje ili će biti preformulirane, naveo je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić.

On je međutim izrazio razočaranje što ne postoji spremnost Srbije da se riješi, najvažnije pitanje političkog zastupstva na svim razinama vlasti, premda je na pripremnim sastancima sa srbijanskom stranom postignut kompromis.

Supredsjedatelj srbijanskog dijela odbora Ivan Bošnjak na konferenciji za novinare također je naveo kako se vode pregovori o modalitetu političkog predstavljanja Hrvata u Srbiji, kao i o razmjernoj zastupljenosti u državnim tijelima.

Dodao je kako uviđaju da postojeća rješenja nisu zadovoljavajuća i da će se na tome raditi. Mi očekujemo i nadamo se da je ovaj susret uvertira za predstojeći susret predsjednika dvije države u Zagrebu, istaknuo je Bošnjak.

Potreba za češće susrete

Državni tajnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske i supredsjedatelj Odbora Zvonko Milas rekao je da se vidi da ovo tijelo nije zasjedalo tri godine, i da će se kontakti morati održavati i izvan toga formata.

Predstavnici hrvatske manjine još su istaknuli kako je veliki napredak uopće održavanje sjednice MMO-a, koji dolazi u vrijeme novih napetosti između dvije države. Uz kritike zbog nerješavanja ključnih problema oni su pohvalili napredak u području obrazovanja na hrvatskom jezik, u tiskani su svi udžbenici za učenika osnovnih škola, a omogućeno je i otvorenje prvog hrvatskog odjela u Bačkom Monoštoru, što je prvi put da se nastava organizira izvan Subotice.(HRT.hr)

HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.