Crna Gora zaštićuje Bokeljsku mornaricu u UNESCO-u, hrvatska manjina protestira

Crna Gora je kod UNESCO-a  pokrenula postupak upisa Bokeljske mornarice na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva kao crnogorsku kulturnu baštinu.
Hrvatska manjina u Crnoj Gori te bokeljski katolici u toj zemlji i izvan nje protestiraju jer drža tradiciju Bokeljske mornarice neodvojivom od hrvatskog naroda i Katoličke crkve.

Stručni skup o "Bokeljskoj mornarici i kolu sv.Tripuna" u Zagrebu

Bokelji su se u prosincu i u Saboru požalili na crnogorski potez pa je 19.siječnja u Zagrebu organiziran stručni skup o Bokeljskoj mornarici naziva Bokeljska mornarica i kolo sv. Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata na kojem je zatražena zajednička crnogorsko-hrvatska nominacija za zaštitu Bokeljske mornarice i kola sv. Tripuna.

“Bokeljska mornarica neće nikad biti Crnogorska bokeljska mornarica, jedino može biti Bokeljska mornarica u Crnoj Gori”, rekao je kotorski biskup Ilija Janjić koji je podsjetio da crnogorska vlada kod pokretanja upisa u UNESCO nije kontaktirala Kotorsku biskupiju.

Biskup Janjić je istaknuo da je Bokeljska mornarica, čija tradicija seže u 809. kada su u Kotor iz Carigrada prenesene relikvije gradskog zaštitnika sv. Tripuna, a prvi put se spominje 1353. kao pomorska bratovština, bila odvojena od katoličke tradicije samo u vrijeme komunističkog režima.

Hrvatska ministrica Obuljan

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da Hrvatska ima uspješno iskustvo u zajedničkom nominiranju kulturne baštine na UNESCO-ov popis, da su baš u suradnji s Crnom Gorom na popis uvršteni stećci i venecijanske utvrde te da UNESCO cijeni zajedničke nominacije. I predsjednik HAZU Zvonko Kusić istaknuo je da je jasno da su Bokeljska mornarica i Kolo sv. Tripuna tekovine hrvatskog naroda te je čestitao bokeljskim Hrvatima koji žive u Hrvatskoj što su stvorili bratovštine u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli i Dubrovniku gdje štuju svoju tradiciju plešući kolo sv. Tripuna. Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković tvrdi da Bokeljska mornarica dokazuje hrvatsku opstojnost u Crnoj Gori. U isto vrijeme u Crnoj Gori tvrde da u materijalima kojima žele dokazati važnost Bokeljske mornarice za svjetsku baštinu nije spomenuta nijedna etnička grupa i narod koji je gradio povijest Crne Gore jer da ih ima jako puno te da je naglasak stavljen na univerzalni, multietnički i multikulturni karakter Bokeljske mornarice, i to bez obzira na činjenicu da su joj Hrvati dali veliki doprinos.

HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.