Zastupnički dom FBiH usvojio novi Zakon o MIO, mirovine veće

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH većinski su podržali na jučerašnjoj , srijeda,izvanrednoj sjednici Prijedlog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, prenosi Klix.ba

U novom Zakonu o MIO-u najavljuje se novi bodovni sustav za obračun visine mirovina u Federaciji BiH, a predlagači zakona su više puta ponovili da će biti pravedniji i da će uvesti više reda u oblast mirovinsko-invalidskog osiguranja

 

Veće mirovina za umirovljene do 1998. godine  i do kraja 207.godine

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o MIO-u, koji je Vlada FBiH utvrdila 24. listopada, prepoznaju se jednokratna povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do srpnja 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovnu do 31. prosinca 2007. godine.

Novi zakon će, prema mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u mirovinama umirovljenika koji su ušli u mirovinski sustav do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine mirovina za umirovljenike koji su otišli u mirovinu po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je da je cilj Prijedloga Zakona o MIO-u stabilizirati mirovinski sustav i omogućiti pravičniji sustav izračuna mirovina uvođenjem bodovnog sustava.

Uz ostalo, prezentirani su izračuni mirovina za različite kategorije, pa je napomenuto da bi mirovina učiteljice s 40 godina staža po trenutnom zakonu bila 635 KM, a prema novom bila bi 672 KM, odnosno 37 više.

Drljača je napomenuo da bi, kada je riječ o umirovljenicima koji su radni vijek proveli u realnom sektoru, bila mirovina uvećana za 25 maraka. To isto, prema njegovim riječima, važi i za policijske službenike.

 

Oporba protiv novog  Zakona o MIO

Zastupnik u Federalnom parlamentu Nasir Beganović kazao je tijekom rasprave da Klub SBB-a pozitivno izjašnjenje uvjetuje obvezom Vlade i Zavoda MIO da u idućih, najviše šest mjeseci, pripremi izmjene i dopune zakona i otkloni sve navedene nedostatke.

Sukladno tomu predložen je zaključak o kojem su se zastupnici u nastavku izjašnjavali.

S druge strane, oporbeni zastupnici i predstavnici sindikata se žustro protive usvajanju ovakvog Zakona o MIO-u, što je rezultiralo i prosvjedom pred zgradom Parlamenta Federacije BiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kazao je tijekom jučerašnje rasprave da Ekonomsko-socijalno vijeće nije dalo suglasnost na novi zakon o MIO.

“Sindikat je od početka pripreme zakona imao šest primjedbi koje je prezentirao i upućivao Vladi i zastupnicima, ali one nisu uvrštene niti ih je itko od zastupnika preuzeo predložiti ih u formi amandmana”, kazao je Bajramović, dodavši da će i novim zakonom o MIO biti omogućeno pojedincima da im mirovine budu veće od plaća.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić (DF) upozorio je da ovo zakonsko rješenje nije dovoljno dobro, jer velikom broju budućih umirovljenika znatno snižava mirovine u odnosu na to kada bi otišli u mirovinu pod važećim zakonom.

“Trenutne mirovine nisu dovoljne za život umirovljenika, ali se povećanje trebalo regulirati izmjenama aktualnog zakona, a ne prelaznim odredbama novog zakona”, rekao je Đonlagić.

SDP-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić kazao je ranije za Klix.ba da ne mogu podržati Zakon o MIO-u zato što uvodi strašnu nepravdu i diskriminaciju ljudi koji bi po istim uvjetima trebali da ostvare ista prava.

“Ne može se teret reformi MIO-a slomiti upravo preko najugroženijih kategorija u našem društvu. S te strane ne postoji nikakav prostor da bismo mi ovakav nakaradan zakon mogli podržati”, kazao je Mašić./HMS/

HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.