Mise polnoćke održane diljem BiH

Diljem Bosne i Hercegovine (BiH) održane su mise polnoćke u čast Božića i rođenja djeteta Isusa. U Sarajevskoj katedrali polnoćku je predvodio kardinal Puljić, u Mostaru biskup Ratko Perić a u Banaluci pomoćni biskup Marko Serman.Biskup komarica predvodio je polnoćku u Prijedoru.

SARAJEVO

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je vjernike da blagdan Božića dožive kao poticaj za širenje dobra i potporu svima koji trpe i žive u oskudici.

Predvodeći po tradiciji misu polnoćku u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova kardinal Puljić je u svojoj propovjedi kazao kako je temelj božićnog okupljanja slaviti Božje svjetlo koje daje nadu u večni život i oslobođenje od grijeha.

U božićnom misnom slavlju u prepunoj sarajevskoj prvostolnici sudjelovali su apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzuto te mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koje je kardinal Puljić posebno pozdravio.

Sve vjernike je pozvao da nadu i smisao života potraže 'očima duše' kroz spoznaju pravih poruka božjeg otajstva. Moramo imati otvoreno srce za poruku Božje radosti kako bi nas prosvijetlila i obasjala, rekao je Puljić dodajući kako je važno ne klonuti duhom nego shvatiti da je Bog blizu.

Vrhbosanski nadbiskup podsjetio je kako je suvremeni svijet ispunjen nemirima i sukobima prouzročenim političkim intrigama koji unose zebnju u srca, navodeći kao primjer sadašnje sukobe u Isusovoj zemlji.

Istinski vjernici u takvom okruženju trebali bi njegovati duh zajedništva, što znači vratiti se samima sebi, približiti se Bogu, a na taj način i drugim ljudima, poručio je Puljić.

Istaknuo je kako se nitko ne treba osjetiti odbačenim jer Bog svakoga čovjeka prihvaća i voli i obasjava ga svjetlom smisla života. Neka Isusovo porođenje ispuni srca radošću vjere, posebice onih koji trpe, kazao je kardinal Puljić.

BANJALUKA

Božić je u Banjoj Luci i u župama Banjolučke biskupije proslavljen svečano, dostojanstveno i mirno. Polnoćku u banjolučkoj katedrali predvodio je pomoćni banjolučki biskup Marko Semren uz koncelebraciju više svećenika, a osim katoličkih vjernika okupili su se i brojni nekatolici.

Banjolučki biskup Franjo Komarica ovogodišnju polnoćku slavio je u župnoj crkvi Sv. Josipa u Prijedoru. Pred brojnim vjernicima, katolicima i nekatolicima, biskup je tijekom mise podijelio sakramente kršćanske inicijacije, krštenja, potvrde i euharistije 20-godišnjoj djevojci iz Prijedora.
Biskup Komarica središnje božićno slavlje predvodio je u banjolučkoj katedrali zajedno s pomoćnim biskupom i više svećenika. Uputio je riječi radosti, utjehe i ohrabrenja nazočnima, a preko sredstava javnog priopćavanja i svima onima koji nisu mogli biti nazočni – bilo da su bolesni, nemoćni ili još uvijek u progonstvu, daleko od svoga rodnog mjesta i biskupije.

MOSTAR

Mostarsko - duvanjski biskup Ratko Perić pozvao je na misi polnoćki vjernike da slijede primjer novorođenog Božića, te se odupru 'novovjekovnim Herodima koji uništavaju živote'.

Govoreći o vremenu kada se Isus rodio u Betlehemu, biskup Perić je u prepunoj mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve istaknuo kako su brojni Betlehemčani bili negostoljubivi prema Svetoj obitelji, dok je kralj Herod pokušao zaštiti svoje prijestolje od novoga kralja provodeći pokolj male djece. Na sličan način, kaže, to se događa i danas.

HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.