Hrvatska manjina u Srbiji slav svoj dan

Hrvatska manjina u Srbiji  15.prosinca slavi  svoj dan i obilježavaju 15. obljetnicu obrazovanja na maternjem jeziku. Proslava će se održati danas 15.prosinca u Subotici u nazočnosti ministara obrazovanja Hrvatske i Srbije, Blaženke Divjak i Mladena Šarčevića, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Organizator svečanosti u subotičkoj Gradskoj kući, Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), očekuje kako će biti istaknuta postignuća, ali i problemi obrazovanja na hrvatskom jeziku, koje je počelo najprije u osnovnim školama 2012., a zatim i u srednjim, četiri godine kasnije.

 

Nastava na hrvatskom jeziku

Cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku godišnje od tada prati oko 400 učenika u pet osnovnih i dvije srednje škole u Subotici, a od ove godine i u jednoj osnovnoj školi u šokačkom mjestu Bački Monoštor. Nastava na hrvatskome odvija se i kroz pohađanje izbornog predmeta jednom tjedno “Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture”, koji izučava oko 500 učenika u 16 škola i devet gradova na teritoriju Vojvodine.

Do sada najveći problem nastave, osiguravanje udžbenika, uglavnom je riješen u osnovnim školama, rečeno je na konferenciji za novinare, no ostala su druga brojna otvorena pitanja: tiskanje udžbenika za srednje škole, uvođenje novih obrazovnih profila, obrazovanje kadrova sa znanjem hrvatskog jezika, formiranje katedre i lektorata za hrvatski jezik u Srbiji. Vodstvo hrvatske manjine navodi da se još uvijek može govoriti o atmosferi straha i nesigurnosti među roditeljima, jer samo pet posto djece hrvatske zajednice upisuje nastavu na materinskom jeziku, dok je kod Mađara i Slovaka taj broj djece i 80 posto.

HIA.com.hr
foto:

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.