Pripadnik ISIL- koji u najnovijem video linku poziva na odmazdu u BiH mladić je iz Bihaća

Mediji tzv. Islamske države objavili su novi video u kojem mladić na bosanskom jeziku poziva na ubojstva nekoliko osoba iz BiH. Među tim osobama su Safet Kuduzović, Dževad Gološ i Elvedin Pezić.

Kako N1 doaznaje, na videu je Ines Midžić iz Bihaća. On je 2013. godine sa šerijatski vjenčanom suprugom iz Bužima otišao u Siriju.

Mjesec dana prije odlaska, trebao je braniti diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. Nakon odlaska u Siriju, pojavio se u jednom videu, tada kao Abu Salahaddin el-Muhajer, u kojem je također prijetio.

Midžić je u Bihaću bio poznat kao aktivista jedne nevladine organizacije u kojoj je bio angažiran kao prevoditelj.

Kako je potvrđeno za N1, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvo BiH upoznati su s ovim videom i prijetnjama.

U Siriji se trenutno nalazi 120 bh. državljana koji se bore na strani tzv. Islamske države. Do sada je na sirijskom ratištu poginuo 30 osoba, a 50 ih se vratilo. Osam osoba osuđeno na ukupno 20 godina zatvora.

Pripadnik takozvane Islamske države na bosanskom je jeziku uputio prijeteću poruku koja je objavljena na Youtubeu. U novoj videoporuci narator se obraća na bosankom jeziku, a u videu prijeti stanovnicima San Francisca i Las Vegasa.

Preko slika Golden Gatea i Las Vegas Stripa čuje se glas naratora koji slavi Omara Mateena koji je ranije ovog mjeseca u noćnom klubu u Orlandu ubio 49 ljudi. Prema neslužbenim informacija, snimka je načinjena u Mosulu.

Majka zločinca, Moj džihadist Jasmin je junak

Da imam još deset sinova, i oni bi otišli u džihad i borili se za Alaha – kazala je majka Jasmina Keserovića (22), najtraženijeg džihadista iz BiH koji je prošloga tjedna videosnimkom uputio jezive prijetnje svijetu, kazavši na bosanskom jeziku: “Ustanite, muslimani, i ubijajte kršćane!”.

Jasminovi otac i majka kažu da je njihov sin za njih junak i da „za ono za što se on bori, treba imati hrabrosti”.

‘Bolestan je i na štakama’

Iako Jasminov otac, Dževad Keserović, negira da je njegov sin na toj snimci jer je „on bolestan i hoda na štakama“, ističući kako njegova obitelj „nije luda niti su psihopati“, ima samo riječi hvale za svog sina koji je otišao u džihad u Siriju.

On je otišao ratovati u Siriju 2013. Da ga sad mogu vidjeti, poručio bih mu da se bori za Alaha – kazao je Dževad, otac terorista Jasmina naglašavajući kako su se sa svojim sinom čuli prije mjesec dana preko Skypea.

Jasmin Keserović rođen je 16. lipnja 1994. uZavidovićima, a otišao je u Siriju zajedno s Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. siječnja 2013. Za njim je Interpol, na zahtjev BiH, prije pola godine raspisao crvenu tjeralicu zbog povezanosti s teroristima Islamske države i potencijalne opasnosti.

Stariji brat pod nadzorom

Poznato je kako je Jasmin šest mjeseci pohađao srednju tehničku školu u Zavidovićima gdje mu profesori, kako kažu roditelji, nisu dopuštali dnevna klanjanja, zbog čega je napustio školovanje i krenuo na učenje Kurana u poznato vehabijsko uporište, seloGornju Maoču. Prema neslužbenim informacijama, vjerski učitelj mu je bio Zijad Bijelić koji ga je i potaknuo na odlazak na džihad u Siriju i ratovanje na strani terorističke organizacije Islamske države.

Jasmin je u selu Gornja Maoča boravio tri godine prije nego je otišao na ratište u Siriju. Kao i Jasmin, i njegov stariji brat išao je u Gornju Maoču da bi izučavao Kuran zbog čega je danas pod prismotrom obavještajne agencije u regiji.

 vecernji.ba/hia
foto:screenshot

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.